ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κυριαρχεί με 80% η μετάλλαξη Δέλτα - Ανησυχία για την πορεία κρουσμάτων και νοσηλειών

Κορωνοϊός: Κυριαρχεί με 80% η μετάλλαξη Δέλτα - Ανησυχία για την πορεία κρουσμάτων και νοσηλειών
ΙΝΤΙΜΕ

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων αλλά και νοσηλειών, με τις προβλέψεις να δείχνουν «έκρηξη» μολύνσεων μέσα στον Αύγουστο

Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και η επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών μετατρέπονται σε επιβαρυντικούς παράγοντες στην επιχείρηση που διεξάγεται για τον έλεγχο της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

«Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή ένα άλλο στοιχείο που παρατηρείται από την ανάλυση των δεδομένων είναι η αύξηση στα νούμερα των ενεργών κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, η πορεία που κατέγραψαν τα ενεργά κρούσματα στη χώρα από τις 19 Ιουλίου έως και τις 23 ήταν η εξής:

  • Στις 19 Ιουλίου 21.036 ενεργά κρούσματα
  • Στις 20 Ιουλίου 22.839 ενεργά κρούσματα
  • Στις 21 Ιουλίου 24.352 ενεργά κρούσματα
  • Στις 22 Ιουλίου 23.567 ενεργά κρούσματα
  • Στις 23 Ιουλίου 23.749 ενεργά κρούσματα

Σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, καταγράφεται συνεχώς αύξηση η οποία όμως προς το παρόν χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.

Η πορεία των εισαγωγών:

  • 878 στις 19 Ιουλίου
  • 935 στις 20 Ιουλίου
  • 977 στις 21 Ιουλίου
  • 1.045 στις 22 Ιουλίου
  • 1.100 στις 23 Ιουλίου

Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού, αποτελούν την πλειονότητα των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ, με ποσοστό 78% επί του συνόλου.

Ανεμβολίαστο είναι το 99,9% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευγγέλου, από τους 4.200 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ οι 4.158 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή είχαν εμβολιαστεί μερικώς.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τα κρούσματα σε λίγες μέρες θα ξεπεράσουν τα 3.000.

Θωμαϊδης: Θα ξεπεράσουμε τα 3.500 κρούσματα

«Είναι προφανές, με βάση τα λύματα, ότι ανάλογα τα τεστ που θα γίνουν, θα ξεπεράσουμε τα 3.500 κρούσματα κορωνοϊού μέσα στην εβδομάδα», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης και πρόσθεσε ότι στην Αττική αναμένονται από 1.500 έως 1.800 κρούσματα κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα.

«Φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου, στην Αττική τουλάχιστον, είναι της τάξης του 30%, που σημαίνει ότι δεν έχουμε μεγάλη αύξηση» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Γώγος: Συζητιέται η τρίτη δόση εμβολίου

Από πλευράς του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι οι άνω των 40 ετών πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά.

«Έχουμε έξαρση της πανδημίας, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Έχουμε αύξηση των νοσηλειών και αυτό δημιουργεί μία πίεση. Ευτυχώς δεν έχουμε την πίεση που φοβόμαστε. 40-60 είναι μια κρίσιμη ομάδα ανθρώπων, εκεί η κάλυψη είναι χαμηλή» είπε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου απάντησε ότι είναι «κάτι που συζητείται και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιες κατηγορίες πολιτών, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, έχουν μικρότερη ανταπόκριση.

Ανοίγουν ξανά ολόκληρες κλινικές Covid

Οι εισαγωγές covid στα νοσοκομεία αυξάνονται, από 5 έγιναν 45 σε επτά ημέρες, γεγονός που σημαίνει «ότι δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε, κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας», είπε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, ωστόσο όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.

«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», σημείωσε.

Στο ερώτημα εάν φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν, η κ. Παγώνη τόνισε πως εάν οι εμβολιασμένοι δεν φτάσουν στο 80% στα τέλη Αυγούστου και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μαγιορκίνη για τέλος Δεκεμβρίου «δεν χρειάζεται να ρωτάτε τίποτα, θα ερμηνεύετε μόνοι σας την εξέλιξη των γεγονότων». Εάν το τείχος ανοσίας χτιστεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει «χαμός» στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κ. Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, η Παγώνη τόνισε ότι είναι πάνω από 5% με 7%.

Οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, η πρώτη αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους που αποτελούν και την πλειοψηφία. Τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά.

Για όσους εισήλθαν στο νοσοκομείο πλήρως εμβολιασμένοι η κ. Παγώνη ανέφερε ανήκουν στο «παραθυράκι» του 10% με 12%, καθώς τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου 90% ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον οργανισμό.

Επεσήμανε ωστόσο ότι το 98% όσοι δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα, πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.

Σίγουρα θα υπάρξει τρίτη δόση εμβολίου κατά της covid για το 80% με 90% του πληθυσμού, εκτίμησε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία παράλληλα γνωστοποίησε ότι ανοίγουν ξανά από σήμερα ολόκληρες κλινικές Covid που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας.

Λινού: Θα πεθάνουν αρκετοί νέοι

Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν εκτιμά με τη σειρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Όπως ανέφερες στο Mega: «Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.

«Αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουμε μεγάλος μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστου. Γι’ αυτό θα δούμε διασωληνώσεις και ίσως χάσουμε και κάποιους ανθρώπους. Ενώ οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά. Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κ. Λινού.

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, είπε ότι συζητάται μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού».

Τέλος, για των εμβολιασμό των παιδιών, επισήμανε ότι στις ΗΠΑ εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ