ΕΛΛΑΔΑ

Αρκουμανέας: Κοντά στα 3.500 τα κρούσματα σήμερα

Αρκουμανέας: Κοντά στα 3.500 τα κρούσματα σήμερα

Η εμφάνιση ης μετάλλαξης «Δέλτα» με την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, έχοντας επιφέρει αύξηση στις νοσηλείες, αλλά και στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό, με τη συντριπτική πλειονότητα των σοβαρών περιστατικών να αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» είπε ότι τα κρούσματα σήμερα θα είναι περίπου 3.500 και επεσήμανε ότι δεν μιλάμε για αποκλιμάκωση, αφού οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί.

Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, πάντως, έχουν μειωθεί λόγω εμβολιασμών είπε και συνέστησε προσοχή ενόψει δεκαπενταύγουστου, με τις γιορτές και πανηγύρια που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κρούσματα λόγω συγχρωτισμού.

Κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη

Η παραλλαγή «Δέλτα» κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να προειδοποιεί για την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων διασποράς της μετάλλαξης.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 68% των κρουσμάτων οφείλεται στο παραλλαγμένο αυτό στέλεχος του ιού, με προέλευση από την Ινδία. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ και Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη, Δρ. Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι η μεταδοτικότητα του είναι ταχύτατη και επικρατεί σε πολλές χώρες της ηπείρου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τα υπουργεία Υγείας των ευρωπαϊκών χωρών.

Πέρα του ότι πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη σε όλo τον κόσμο, καθώς θα ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των μολύνσεων, εκτοπίζοντας τις υπόλοιπες παραλλαγές, θα συνεχίσει την εξάπλωση του εκτός αν εμφανιστεί κάποιο νέο ανταγωνιστικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Η ραγδαία μετάδοση της Δέλτα συνδέεται με τη βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση σε διάφορα κράτη, με αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να καλεί τις κυβερνήσεις στην επιτάχυνση της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού τους. Ο Δρ. Χανς Κλούγκε προέτρεψε τις χώρες που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία να βελτιώσουν την πρόσβαση σε δωρεάν εξετάσεις και να ενισχύσουν τη χαρτογράφηση των επαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ