ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά - Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες και δύο πολίτες - Σε συναγερμό το ΕΚΑΒ

Φωτιά - Αχαΐα: Στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες και δύο πολίτες - Σε συναγερμό το ΕΚΑΒ
ΙΝΤΙΜΕ

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην πυρκαγιά που μαίνεται στο Σούλι και στην Ελεκίστρα Αχαΐας, καθώς ήδη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα δύο πυροσβέστες και δύο πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αναπνευστικά προβλήματα, δύο πυροσβέστες και μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής.

Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα. Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Με βάση αυτή την εικόνα, και ενώ η φωτιά μαίνεται και στις δύο κοινότητες, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας τις υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ στην Πάτρα.

Φωτιές στην Αχαΐα: Σε μέγιστη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές και ΕΚΑΒ με εντολή Κικίλια

Νωρίτερα, πληροφορίες από την ιστοσελίδα The Best έκαναν λόγο για τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη στο Σούλι. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, και ότι η φωτιά επεκτάθηκε στον καταυλισμό των ρομά στον Ριγανόκαμπο, ο οποίος εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι φλόγες επεκτάθηκαν προς Ριγανόκαμπο, ενώ χτυπούν καμπάνες για εκκένωση οικισμών και αστυνομικές δυνάμεις σπεύδουν προς Καρυά.

Εκκένωση τριών οικισμών

Από νωρίς, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση τριών οικισμών από τις δύο περιοχές σε Δροσιά και Ελεκίστρα.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Σκιαδάς από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στη Δροσιά και των οικισμών Σούλι και Ρυάκι, από την εστία στην περιοχή Ελεκίστρα, για την οποία ήδη υπάρχουν αναφορές για καταστροφές σε σπίτια. Μάλιστα στην κοινότητα Σουλίου, η εντολή εκκένωσης σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη προωθείται με μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη και στις δύο εστίες, ώστε να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ στην εστία της Ελεκίστρας έχουν ζητηθεί ενισχύσεις.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην Δροσιά αυτή την ώρα επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 24 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, ενώ στην μάχη με την πυρκαγιά έχει μπεί και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος BERIEV-200.

Στην εστία της Ελεκίστρας επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχμήματα, τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα του δήμου Πατρέων.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νίκος Φαρμάκης περιέγραψε ως αρκετά δύκολη την κατάσταση στο Σούλι, λέγοντας ότι έχουν καεί δύο σπίτια:

«Η φωτιά εξαπλώνεται με τρομερή ταχύτητα. Έχουν καεί δύο σπίτια στην περιοχή του Σούλι, μέχρι αυτή την ώρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι. Υπάρχει και δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Δροσιάς στο Δήμο Ερυμάνθου, έχει εκκενωθεί και εκεί ο οικισμός. Στα σημεία έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις, έχουμε ζητήσει και ενισχύσεις».

Το πύρινο μέτωπο στην Ελεκίστρα

Για την εστία στο άλλο μέτωπο της Αχαϊας στην Ελεκίστρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Best η μάχη της πυρόσβεσης είναι κόντρα στους ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η φωτιά είναι κοντά σε σπίτια, ενώ κάποιοι κάτοικοι προληπτικά, μόνοι τους, απομακρύνθηκαν από το χωριό με τα αυτοκίνητά τους. Η φωτιά σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει φτάσει στο Νεκροταφείο του Σουλίου και στη Μόμα.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Ελεκίστρα, στις παρυφές της Πάτρας, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που καίει σε αγροτοδασική έκταση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, έχουν ενισχυθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις και το σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα του δήμου Πατρέων.

Στο μεταξύ, διεκόπη, για προληπτικούς λόγους, η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιμετρική οδό της Πάτρας, αφού μεγάλο τμήμα του δρόμου βρίσκεται κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Δροσιά

Η φωτιά στην κοινότητα Δροσιάς στην Αχαΐα, μαίνεται σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε χαράδρα, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί.

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ