ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πρόσληψης Ειδικών Φρουρών για συγκρότηση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πρόσληψης Ειδικών Φρουρών για συγκρότηση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Να ακυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης  Ειδικών Φρουρών με σκοπό  τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ) ζητούν δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, σύλλογοι φοιτητών, όπως και 22 καθηγητές Πανεπιστημίων.

Με αίτησή τους τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εισήχθη για να συζητηθεί στην Ολομέλεια από τον πρόεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η πράξη (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού υποστηρίζοντας ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην επιστημονική ελευθερία, στην ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας, όπως προβλέπει και κατοχυρώνει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, προσκρούει σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι της προστασίας της συνδικαλιστικής ελευθερίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας , της προσωπικής ελευθερίας και της ελευθερίας κίνησης αλλά και στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης αξίας. Τονίζουν ακόμη ότι η συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων είναι αντίθεη στα άρθρα 18 έως 20 του νόμου 4777/2021 για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, κ.ά., και 22 καθηγητές - μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ