ΕΛΛΑΔΑ

Συρίγος: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του ισραηλινού φαρμάκου κατά της Covid

Συρίγος: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα του ισραηλινού φαρμάκου κατά της Covid
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Eraldo Peres

Για σημαντικά και αισιόδοξα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου Coven D24 που χορηγείται για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, σε συνολικά 60 ασθενείς, με μέτρια ή βαριά νόσηση έκανε λόγο ο καθηγητής παθολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Σωτηρία Κωνσταντίνος Συρίγος.

«Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το Coven D24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ 100,3 .

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε την επίσημη στατιστική ανάλυση για το αν το φάρμακο θα μπει σε φάση έγκρισης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για αντιφλεγμονώδες φάρμακο, προηγμένης νανοτεχνολογίας με την θεραπεία να διαρκεί για 5 ημέρες. Αναστέλλει σημαντικά και αποτελεσματικά την κύρια οδό για την ανάπτυξη κυτοκινών (κατηγορία μικρών πρωτεϊνών). Δρα απευθείας στους πνεύμονες και καταπολεμά τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή τη δυνητικά επικίνδυνη ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη. Το εισπνεόμενο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας στην εξισορρόπησή του και την αναχαίτιση της καταιγίδας κυτταροκινών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ