ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Δορυφορικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στην Αχαΐα: Δορυφορικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο
INTIME NEWS

Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας κατέγραψαν το Σάββατο οι δορυφόροι της NASA.

Λίγο μετά την εκκίνηση της πυρκαγιάς, ο πυκνός καπνός είχε καλύψει μεγάλο μέρος του Κορινθιακού κόλπου καθώς οι δυτικοί άνεμοι που έπνεαν καθ’ύψος μετέφεραν τον καπνό προς τα ανατολικά.

Επίσης, δορυφορικές εκτιμήσεις των δορυφόρων SUOMI NPP και NOAA-20 αποκαλύπτουν τη μεγάλη έκταση της πυρκαγιάς 3 ώρες περίπου μετά την εκκίνηση της καθώς τόσο η διαθέσιμη καύσιμη ύλη όσο και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούσαν την ταχεία εξάπλωση αυτής.

Η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από τις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή, έχοντας κάψει 20 σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό συνολικά 16 ατόμων.

Οι πυροσβέστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτες εστίες, που είχε προκαλέσει το κύριο μέτωπο της φωτιάς, δίνοντας μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε πλήρη επιχειρησιακή δράση στην περιοχή, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, να συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, μέχρι και αυτή την ώρα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.

Με τη φωτιά να καίει εκτός ελέγχου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και παράλληλα έκλεισαν επί ώρες τμήματα της Νέας και της Παλαιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου.

Σε επιφυλακή τέθηκαν όλα τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το ΕΚΑΒ, ενώ στην Αχαΐα μετέβη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ