ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα σε Βαρυμπόμπη, Τατόι και Θρακομακεδόνες - Κάηκαν σπίτια στις Αδάμες

Φωτιά: Δύσκολη νύχτα σε Βαρυμπόμπη, Τατόι και Θρακομακεδόνες - Κάηκαν σπίτια στις Αδάμες
CNN Greece / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη συνεχίζουν, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, να επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες, που εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, με πολλά σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη και τη νύχτα να αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς καθιστώντας δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εξαπλωθεί σε πολλά μέτωπα.

Έως το σούρουπο, επιχειρούσαν συνολικά 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Ώρα 03:46. Προληπτική εκκένωση στην οδό Ανοίξεως στο Κρυονέρι.
Με νέο μήνυμα του το 112 έδωσε εντολή εκκένωσης σπιτιών στην οδό Ανοίξεως στο Κρυονέρι, καθώς πλησιάζουν προς τα εκεί οι φλόγες από την μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.
Συγκεκριμένα, περίπου στις 03:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (4/8) εστάλη μήνυμα από το 112 το οποίο αναφέρει:
«Αν βρίσκεστε στην Οδό Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου.
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ώρα 01:45: Ανεξέλεγκτη είναι η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη.
Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με τους κατοίκους να παλεύουν μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την Ελληνική Αστυνομία να προσπαθεί να εκκενώσει περιοχές όπου παραμένουν άνθρωποι.
Εφτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ.

Ώρα 00:54: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Βαρυμπόμπης
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  1. Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως την οδό Ερυθραίας
  2. Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης
  3. Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία - Ταβέρνα Λάμπρος)
  4. Λεωφόρο Κύμης από Ν.Ε.Ο Αθηνών - Λαμίας από το ύψος του Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων

  1. Ν.Ε.Ο Αθηνών - Λαμίας από το ύψος της Λυκόβρυσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία
  2. Ν.Ε.Ο Αθηνών - Λαμίας από το ύψος της εξόδου για Καπανδρίτι στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

Ώρα 00:22: Μία πρωτόγνωρη κατάσταση αντιμετωπίζουν από το μεσημέρι οι κάτοικοι στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες, τους Θρακομακεδόνες και τις γύρω περιοχές.
Αυτή την ώρα όπως δηλώνει στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία, ενώ προσθέτει ότι γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά και τουλάχιστον δεν υπάρχει επέκταση. «Στις Αδάμες, την Βαρυμπόμπη, στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην περιοχή της Φλόγας, υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε κάποια σημεία και σε κάποιες αυλές σπιτιών», επισημαίνει ο κ. Βρεττός.

Ώρα 23:40: Η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα διατάχθηκε μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχου Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη.

Ώρα 23:06: Οι φλόγες δείχνουν να πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση από σπίτια που βρίσκονται στο Κρυονέρι, σε ετοιμότητα οι κάτοικοι.

kryoneri-1.jpg
CNN GREECE / ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Παράλληλα, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Βαρυμπόμπη όπως ενημερώνει η ΕΥΔΑΠ. Ως αποτέλεσμα έχουν προκληθεί προβλήματα στην υδροδότηση σε αρκετές περιοχές.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου - Διαβάστε περισσότερα εδώ

Φωτιά Βαρυμπόμπη: «Αγώνας» για την ηλεκτροδότηση των βορείων προαστίων

Ώρα 22:43: Σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις της ΓΑΔΑ, με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, σύμφωνα με ενημέρωση από το Αρχηγείο του Σώματος, λόγω της πύρινης λαίλαπας στην Αττική καθώς η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπηεκτυλίσσεται σε τρία μέτωπα: Ολυμπιακό Χωριό, Τατόι και Θρακομακεδόνες - Δείτε περισσότερα εδώ

Ώρα 22:10: Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στο ρέμα κοντά στον κόμβο Καλυφτάκη. Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν με λάστιχα και ό,τι άλλο μπορούν να σβήσουν τη φωτιά που πέρασε μέσα στο ρέμα, καίγοντας τις περιουσίες τους.

Ώρα 20:58: Εστάλη μήνυμα από την Πολιτική Προστασία στους πολίτες που βρίσκονται στις Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά ή Μεταμόρφωση να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα και πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παράλληλα καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ώρα 20:42: «Στάχτη» σπίτια στις Αδάμες - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση και γρήγορα επεκτάθηκε. Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μορτέρο, Αδάμες, Φασίδερη και Άνω Βαρυμπόμπη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εκκένωσης σε Θρακομακεδόνες και Ολυμπιακό χωριό.

Για τους πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους έχει ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να εξασφαλιστεί η διανυκτέρευσή τους σε ξενοδοχεία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση το βράδυ.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό 1135 του ΕΟΔΥ, ώστε να ενημερώνονται σε ποιο ξενοδοχείο θα διανυκτερεύσουν για όσο διάστημα απαιτηθεί. Η διανυκτέρευση θα γίνει με έξοδα του κράτους.

«Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Την ίδια ώρα στην Άμεση Δράση, από νωρίς έχουν γίνει αρκετές κλήσεις για εγκλωβισμένους σε διάφορα σημεία στην περιοχή της Βαρυμπόμπης όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και υγειονομικές δομές

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251.

Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, μία μηχανή, ένα όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα.

Εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους Θρακομακεδόνες δόθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα.

Το μήνυμα που εστάλη από την Πολιτική Προστασία αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή στη Βαρυμπόμπη εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές».

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία ζητήθηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση.

Με νέο μήνυμα στις 20:00 το βράδυ, η Πολιτική Προστασία καλούσε εκ νέου τους πολίτες σε Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό και Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Στις 17:00 το απόγευμα δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Αδάμες, καθώς και για βιομηχανίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Μήνυμα εστάλη από την Πολιτική Προστασία για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και μια κατασκήνωση για παιδιά υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ, με τα 80 περίπου παιδιά και τους εργαζόμενους να είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ακόμα ότι υπάρχουν αναφορές ότι οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από την αεροπορική βάση της Δεκέλειας.

Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι και ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Απομακρύνθηκαν τα άλογα από ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης

Επιχείρηση απομάκρυνσης των άλογων που βρίσκονται σε ιππικούς ομίλους της Βαρυμπόμπης βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου εδώ και τρεις ώρες λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Σταυρουλάκης, του Αθλητικού Κέντρου Ιππασίας Βαρυμπόμπης που συστεγάζεται με τον ιππικό όμιλο Mega Sport, όλα τα άλογα της περιοχής από τους ιππικούς ομίλους που έχουν πρόβλημα λόγω της πυρκαγιάς συγκεντρώνονται αυτή την ώρα εκεί και απομακρύνονται με φορτηγά με προορισμό το Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Εκεί βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 45 άλογα, ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί ακόμα 50, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταυρουλάκης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, μερικά από τα άλογα που έχουν διασωθεί δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα επανέλθουν γρήγορα σε καλή κατάσταση καθώς απομακρύνονται από την περιοχή, όπου, όπως λέει η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη όσο περνάει ώρα λόγω του καπνού και της στάχτης στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Σταυρουλάκης εκτιμά ότι σε περίπου 2 με 3 ώρες θα έχουν καταφέρει να απομακρύνουν όλα τα διασωθέντα άλογα από την περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, άλογα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά από ιππικούς ομίλους που καίγονται έφτασαν μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης.

«Είναι μια μεγάλη φωτιά. Βρισκόμαστε σε μια πολύ πυκνή δασική περιοχή. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα πύρινα που αναπτύσσονται χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και σε κάθε περίπτωση η Πυροσβεστική εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτές προκλήθηκαν», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σημειώνεται ότι έγιναν και αρκετές εκρήξεις που μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί από πού προήλθαν κάτι που θα διευκρινιστεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

«Είναι ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Όπως δηλώνει, αυτή τη στιγμή απειλείται ο οικισμός της Βαρυμπόμπης ενώ η πυρκαγιά έχει κατέβει και στις Αδάμες. «Είναι πάρα πολλά τα μέτωπα. Επιχειρούν πάρα πολλές δυνάμεις», τονίζει ο κ. Κόκκαλης ενώ προσθέτει ότι αυτή την ώρα πνέουν αρκετά δυνατοί άνεμοι. Ακόμη ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι όσο βρισκόταν στη Λεωφόρο Βαρυμπόμπης είδε να έχουν πάρει φωτιά οι περίβολοι δύο σπιτιών, ωστόσο το ένα ήταν ακατοίκητο.

Ιδιαίτερα δύσκολη περιέγραψε την κατάσταση ως προς την φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπυρίδων Βρεττός, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως είπε ο κ. Βρεττός, η φωτιά δεν έχει περιοριστεί, καθώς το μέτωπο είναι τεράστιο. Επίσης, όπως πρόσθεσε, ερωτηθείς για την κατάσταση με τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την ηλεκτροδότηση, γίνονται διαρκώς εκρήξεις.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστέλλονται σιδηροδρομικά δρομολόγια

Αναστέλλονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 56, 58 και 59 στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα και ομοίως τα δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα - Αθήνα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους:

Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Λάμπρος).

ΑΔΜΗΕ-Επανήλθαν τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης - Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) που τέθηκαν νωρίτερα εκτός εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, κοντά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αγίου Στεφάνου του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διαχειριστή, η βλάβη προκάλεσε διαταραχή τάσης με συνέπεια να επηρεαστεί η τροφοδοσία φορτίων της τάξης των 200 MW.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει ζημιά ή βλάβη στις υποδομές του Συστήματος Μεταφοράς αλλά και ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ