ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο οι φλόγες - Νέες εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία: Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο οι φλόγες - Νέες εκκενώσεις οικισμών
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δύσκολες ώρες και στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς νέες εστίες φωτιάς μαίνονται ανεξέλεγκτες στην ευρύτερη περιοχή. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή Μιράκα και Ηράκλεια, ενώ εκκενώθηκε και ο ίδιος ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας. Παράλληλα, η φωτιά βρίσκεται πλέον μια «ανάσα» από τον  αρχαιολογικό χώρο. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη από νωρίς το βράδυ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ώρα 04:21: Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Ώρα 02:58: Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο της πυρκαγιάς που απειλεί το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του CNN Greece από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τονίζεται ότι η πυρκαγιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο αλλά βρίσκεται σε ύφεση.

Οι φλόγες αργά το βράδυ της Τετάρτης πλησίασαν απειλητικά στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε «φρούριο» καθώς στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Ώρα 23:53: Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στις 07:30 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προήδρευσε το βράδυ της Τετάρτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ώρα 23:31: Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

«Το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ώρα 22:50: Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί. Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Ώρα 22:30: «Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Ώρα 22:11: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ώρα 21:48: Μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας να εκκενώσουν τώρα προς Διαβολίτσι, λόγω δασικής πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας, εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ώρα 20:00:Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν, σχεδόν ταυτόχρονα, επτά πύρινα μέτωπα», εκ των οποίων οι τέσσερις εντοπίζονται κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φωτιές είχαν διαδοχικά ώρες έναρξης:

  • 08:03
  • 08:24
  • 11:39
  • 12:55
  • 13:03
  • 14:42
  • 16:29

Το μέτωπο της Ηράκλειας ήταν εκείνο που έλαβε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις, πλησιάζοντας προς τον οικισμό και ως εκ τούτου διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση της Ηράκλειας.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα, η ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, τρία ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev 200). Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

«Η πορεία της πυρκαγιάς στην Ηλείας μάς υπέδειξε επιπρόσθετο κίνδυνο και γι΄αυτό το λόγο στις 17:20 δόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανος, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδαίο, Καυκανιά και Χελιδόνι.

Μεν νέο SMS στις 17:45, εκκενώθηκε η Αρχαία Ολυμπία και με τρίτο SMS το Μοναστηράκι και οι Άγιοι Θεόδωροι.

Στις 18:25 και στις 18:40 η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για εκκένωση στους οιισμούς Λυγαριά και Λαντζόη, αντίστοιχα.

Περαιτέρω, είπε πως στις 14:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην Τορώνη η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Ώρα 18:03: Εντολή να εκκενωθούν προληπτικά η Αρχαία Ολυμπία και η κοινότητα Μιράκα, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω των δύο πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή της Ηράκλειας και της Μιράκα.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη» δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, σχετικά με τη φωτιά στην Ηράκλεια, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση».

O Β.Γιαννόπουλος μίλησε για «ταυτόχρονα πολλαπλά μέτωπα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για «οργανωμένο σχέδιο».

Εκκένωση χωριών

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.»

Νωρίτερα, ανάλογη εντολή δόθηκε για την εκκένωση των κοινοτήτων Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το ilialive.gr υπήρξαν εγκλωβισμένοι στην περιοχή του Πελοπίου, σε σταύλο. Δεκάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Λόγω της φωτιάς, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Εθνική Οδό Τριπόλεως - Πύργου από το 124ο χλμ έως το 130ο χλμ. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μην μετακινούνται προς τις περιοχές Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανο, Καυκονια, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μαγειρα, Κλαδέο και Μοίρακα, καθώς εκεί πραγματοποιούνται ρίψεις από αέρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ