ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Νέες εκκενώσεις οικισμών - Δυσκολεύονται τα εναέρια μέσα λόγω καπνών

Φωτιά στην Εύβοια: Νέες εκκενώσεις οικισμών - Δυσκολεύονται τα εναέρια μέσα λόγω καπνών
ΙΝΤΙΜΕ

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν μεγάλες αναζωπυρώσεις κοντά στους οικισμούς που απειλήθηκαν, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια.

Οι φλόγες απειλούν τα χωριά Δάφνη, Κουρκουλοί, Σκεπαστή και Κεχριές.

Στις 7:30 ξεκίνησε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά κινείται πλέον με ταχύτητα προς το χωριό, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112.

Το ένα μέτωπο κινείται από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή νότια προς τις Κεχριές, ενώ παράλληλα ένα νέο μέτωπο κινείται βορειοανατολικά προς τις Κεχριές αλλά και νότια προς τη Δάφνη.

Περιπολικά της αστυνομίας ενημέρωσαν τους κατοίκους στις Κεχριές ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό.

Στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στις Ροβιές μετακινούνται προς τη Λίμνη, τις Κεχριές και τους Κουρκουλούς, ενώ άλλες δυνάμεις υπάρχουν γύρω από τα χωριά Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας - Κάτοικοι αρνούνται να φύγουν

Οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

«Δεν θα φύγω, αλλά ο κόσμος φεύγει σιγά σιγά γιατί το χωριό είναι κυκλωμένο από ξερά χόρτα. Η φωτιά καίει τρεις μέρες και μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δε θα φύγω γιατί θέλω να σώσω την περιουσία μου», είπε κάτοικος στην κάμερα του Mega.

Στο ίδιο κλίμα και αρκετοί άλλοι άνθρωποι στην περιοχή, που θέλουν να παραμείνουν στο σημείο για να προσπαθήσουν να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Οι Κεχριές είναι το 15ο χωριό που εκκενώνεται από την έναρξη της φωτιάς.

Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα και αναμένεται να μπουν στη μάχη και τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςθα επισκεφθεί την Βόρεια Εύβοια την Παρασκευή (06/08).

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα

Μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 118 πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) η χώρα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και την Σουηδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ