ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Βοήθεια από Ρωσία και Ισραήλ ζήτησε η Ελλάδα - Συνδρομή και από χώρες της ΕΕ

ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME

Βοήθεια από τη Ρωσία και το Ισραήλ ζήτησε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε βόρεια Αττική, Ηλεία και Εύβοια.

Το προηγούμενο 24ωρο, το ρωσικό γιγαντιαίο πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Beriev υπέστη βλάβη και καθηλώθηκε για αρκετές ώρες μέχρι να επισκευαστεί και να ριχτεί και πάλι στη μάχη με τις φλόγες. Από τη Ρωσία έχει ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και δεύτερο αεροσκάφος του ίδιου τύπου.

Παράλληλα, η Γαλλία στέλνει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, η Ελβετία τρία ελικόπτερα και η Ρουμανία οχήματα και 112 πυροσβέστες.

Στη χώρα μας βρίσκονται εξάλλου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού, 20 Κύπριοι πυροσβέστες με δύο μηχανήματα έργου, δύο σουηδικά ελικόπτερα και 80 Γάλλοι πυροσβέστες.

Νωρίτερα διατάχθηκε η εκκένωση της κοινότητας Κρυονερίου καθώς και της Ιπποκρατείου Πολιτείας, που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο. Παράλληλα, εντολή εκκένωσης δόθηκε για τις Αφίδνες και τον Κοκκινόβραχο.

Την ίδια ώρα, η πύρινη λαίλαπα «καταπίνει» σπίτια και περιουσίες στη Δροσοπηγή. Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ αναφέρει ότι υπάρχει σε εξέλιξη απεγκλωβισμού ενός ατόμου, ενώ τρεις κάτοικοι φέρουν εγκαύματα και αυτήν την ώρα μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Νωρίτερα, οι αστυνομικοί χτυπούσαν πόρτες κατοικιών για να βεβαιωθούν ότι έχουν απομακρυνθεί όλοι, ενώ προηγήθηκαν δύο μηνύματα του 112 για εκκένωση, καθώς την κοινότητα περικύκλωσε γρήγορα η φωτιά. Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλη την περιοχή.

Στη Βόρεια Εύβοια, ανεξέλεγκτα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μεγάλη μάχη για μία ακόμα μέρα από αέρα και ξηρά. Τα μέτωπα προχωρούν επικίνδυνα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν. Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος. Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης - Αγ. Άννης.

Στην Ηλεία, συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περίμετρο της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς μαίνεται η φωτιά στην περιοχή.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης καίγεται δασική έκταση κοντά στους Σχίνους Ηλείας, ενώ γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν Πύργο, Ολυμπία, Χελιδόνι, Βύλιζα και Λατζοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν επίσης εγκλωβισμένοι άνθρωποι στην κοινότητα Λάσδικα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν λάβει γνώση και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φθάσουν στην τοποθεσία και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης