ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε lockdown από σήμερα Χανιά και Ζάκυνθος

Κορωνοϊός: Σε lockdown από σήμερα Χανιά και Ζάκυνθος
AP Photo / Julie Bennett

Έξαρση παρουσιάζει το μέτωπο του κορωνοϊού σε Ζάκυνθο και Χανιά με τις δύο τουριστικές περιοχές να τίθενται από σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου σε lockdown καθώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Οι δύο περιοχές μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).

Ήδη από τις 6 το πρωί και μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου ισχύουν:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Τα πρόστιμα

Στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων επί πληρωμή, με φυσική παρουσία άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα

Σε υψηλά επίπεδα επιμένουν τα κρούσματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται σταθερά ο αριθμός των νοσηλειών, ενώ σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Χθες, Πέμπτη 5 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.800, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 506.672 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 154
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.829 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ