ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Εύβοια: Πληθαίνουν τα μέτωπα - Νέες εκκενώσεις χωριών – 250.000 καμένα στρέμματα ως τώρα

Φωτιές Εύβοια: Πληθαίνουν τα μέτωπα - Νέες εκκενώσεις χωριών – 250.000 καμένα στρέμματα ως τώρα
Ό,τι απέμεινε από το κάμπινγκ της Αγίας Άννας. CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Δραματική παραμένει η κατάσταση στις φωτιές στην Εύβοια οι οποίες έχουν πλέον σχηματίσει ένα τεράστιο συμπαγές μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτα ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή με πλωτά μέσα. 

Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα φωτιάς αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας 'Αννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Οι καταστροφές είναι βιβλικές αφού έχουν χαθεί εκατοντάδες σπίτια στο πέρασμα της φωτιάς. Έχουν θυσιαστεί αναρίθμητες περιουσίες και τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν. Τώρα θα αρχίσουν να μας λείπουν τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Τα αποτελέσματα της καταγραφής θα είναι εφιαλτικά» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν. Το βλέμμα μας το έχουμε στραμμένο και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή».

Η καταστροφή στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας από τη φωτιά που καίει για τέταρτη μέρα είναι βιβλική. Όπως είπε στο evima.gr ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μέχρι τώρα έχουν καεί 250.000 στρέμματα δάσους.

«Υπάρχει εισήγηση από την Πυροσβεστική για εκκένωση στο Μαντούδι και το Κυμάσι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα», μας τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα Βασιλικά Ευβοίας, οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα, ενώ επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

«Έχουμε βγάλει έξω όλους τους αγρότες με τα τρακτέρ και οργώνουν τις περιοχές για να αποτρέψουμε τα χειρότερα» δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Λουκάς Λιάσκος και συγχρόνως επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για βοήθεια από εναέρια μέσα.

Ο δρόμος που ενώνει τη Στροφιλιά με την Αγία Άννα έχει καεί ολοσχερώς με το τοπίο να είναι αποκαρδιωτικό, όπως φαίνεται και από το βίντεο του CNN Greece:

Στην Αγία Άννα, όπως αναφέρουν και μαρτυρίες, το κάμπινγκ κάηκε ολοσχερώς καθώς και αρκετά σπίτια, ωστόσο οι καταστροφές εντοπίζονται περιφερειακά του οικισμού.

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από την Αγία Άννα

Απελπιστική κατάσταση

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοτζιάς που μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ σημειώνει πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…».

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από τη Στροφυλιά

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού κ. 'Αγγελο Μισιρλή που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Β. Εύβοια αυτή την στιγμή επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου ενώ στην περιοχή άρχισε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Απεγκλωβίστηκαν πολίτες από τις παραλίες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 631 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Δήμαρχος Μαντουδίου: Καίγονται πάνω από 100 σπίτια

Τις εφιαλτικές στιγμές από την φωτιά στην Εύβοια περιέγραψε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από το Μαντούδι

Μιλώντας στο OPEN ο κ. Τσαπουρνιώτης ανέφερε πως στο Μαντούδι αυτή τη στιγμή η φωτιά καίει πάνω από 100 σπίτια.

Μάλιστα κάποιοι κάτοικοι έμειναν πίσω και δεν έφυγαν, για να προστατέψουν τα σπίτια τους. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν έχει εγκλωβιστεί.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή, και όλη η δημοτική ενότητα έχει παραδοθεί στις φλόγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ