ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Ηλεία: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους - Μεγάλο μέτωπο στη Νεμούτα

Φωτιά Ηλεία: Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους - Μεγάλο μέτωπο στη Νεμούτα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ηλεία, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο για ακόμη μία νύχτα.

Στις 23:00, τέσσερα πύρινα μέτωπα μαίνονται και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δίνουν μάχες με τις φλόγες.

Ένα μέτωπο απειλεί την περιοχή Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου καίγεται πυκνό δάσος. Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυναν νωρίτερα οι κάτοικοι της περιοχής.

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται και αυτό στον ίδιο δήμο και συγκεκριμένα κινείται ανάμεσα στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Αμπάρι, με κατεύθυνση προς τις γειτονικές περιοχές Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλό. Το τρίτο μέτωπο είναι στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικας.

Το τέταρτο μέτωπο είναι στην περιοχή Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, καίγοντας δασική έκταση.

Στις 22:00 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν κοινότητες του δήμου Πύργου.

Στις 21:30 κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σήμερα νέο μέτωπο σε δασική έκταση που ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα.

Όπως είπε, επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, και έως το τελευταίο φως 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Συνδρομή εξίσου παρέχουν κι εκεί ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία sms που στάλθηκαν μέσω του 112 ήταν για την εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Νεμούτα και Λάμφι και για την εκκένωση της Μονής της Κρεμαστής.

Δραματικές ώρες στην Νεμούτα

Στις 17:00 οι κάτοικοι της περιοχής Αγία Τριάδα Νεμούτας απηύθυναν δραματική έκκληση για βοήθεια, καθώς έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια τους χωρίς ωστόσο να υπάρχουν, όπως καταγγέλλουν, πυροσβεστικά οχήματα.

Η περιοχή είναι επί ώρες χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ οι κάτοικοι αισθάνονται αβοήθητοι, αφού όπως δήλωσαν στο ilialive.gr, υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που είναι δύσκολο να μετακινηθούν, ενώ πολλοί από αυτούς είναι κτηνοτρόφοι και αδυνατούν να μετακινήσουν τα κοπάδια τους.

Την ίδια ώρα, μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους έδωσαν οι κάτοικοι σε Βίλλια, Αμπάρι και Αγία Τριάδα, σύμφωνα με το ilialive.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ