ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια: Μάχη σε Καματριάδες και Γαλατσώνα να ανακοπεί το μέτωπο πριν την Ιστιαία

Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια: Μάχη σε Καματριάδες και Γαλατσώνα να ανακοπεί το μέτωπο πριν την Ιστιαία
CNN GREECE / ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 21:46

Αποστολή CNN Greece: Λευτέρης Παρτσάλης

Στις περιοχές Καματριάδες, Γαλατσώνα και Καστρί όπου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα αλλά και στις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε Πευκί, Γούβες και Γερακιού επικεντρώνουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη φωτιά που ξέσπασε πριν επτά ημέρες στη Βόρεια Εύβοια να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Στις 2.00 τα ξημερώματα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, είχε συγκεντρωθεί στην Καστανιώτισσα μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μην φτάσει η πυρκαγιά στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στους Καματριάδες έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Στο χωριό, που περιβάλλεται από παρθένο και μη προσβάσιμο δάσος σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Ιστιαίας. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι προσπαθούν με κάθε διαθέσιμο μέσο να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο, δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στη φωτιά που πλησιάζει απειλητικά.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσάδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Το CNN Greece στο χωριό Καματριάδες:

Η πύρινη λαίλαπα έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης και δάσους στη Βόρεια Εύβοια, αφήνοντας χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα και σκορπώντας θλίψη αλλά και απόγνωση στους κατοίκους.

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι και η αποψινή νύχτα, καθώς η εκδηλώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, απειλώντας οικισμούς και το τελευταίο κομμάτι παρθένου δάσους της περιοχής. Η «μάχη» των πυροσβεστικών δυνάμεων θα είναι ολονύχτια μέχρι να επανέλθουν τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα δύο πιο επικίνδυνα ενεργά μέτωπα είναι σε Γαλατσώνα και Καστρί, ενώ μια απότομη αλλαγή της έντασης των ανέμων μπορεί να απειλείσει και την Ιστιαία, μια πόλη 25.000 κατοίκων.

Συνολικά επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο.

Στις 19:44 νέο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται στην Αβγαριά Εύβοιας να εκκενώσουν την περιοχή τώρα προς την Ιστιαία.

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν»

Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο και Ελληνικό, έχουν απειληθεί πολλές φορές το τελευταίο διήμερο από τις φλόγες.

Σε καθένα απ’ τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ’ τις αυλές τους.

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει:

«Τα χώρια τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Το απόγευμα της Δευτέρας το πύρινο ήταν μέτωπο ανάμεσα στα χωριά της Αβγαριάς και της Γαλατσώνας.

Οι πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να σβήσουν τη φωτιά που καίει στη χαράδρα, καθώς εκφράζονται φόβοι πως εάν ξεφύγει το μέτωπο θα κινδυνέψει άμεσα το χωριό.

Μάχη με τις φλόγες μετά της νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε Γαλατσώνα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ