ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Βρέχει στο πολύπαθο νησί - Επί ποδός οι δυνάμεις για τον φόβο νέων εστιών λόγω κεραυνών

Εύβοια: Βρέχει στο πολύπαθο νησί - Επί ποδός οι δυνάμεις για τον φόβο νέων εστιών λόγω κεραυνών
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας για τον φόβο νέων εστιών πυρκαγιάς λόγω κεραυνών, καθώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ξέσπασε βροχή στο νησί. Παράλληλα, υπάρχει φόβος για νέες αναζωπυρώσεις από τις πυρκαγιές που μαίνονταν επί εννέα συνεχείς ημέρες κατακαίοντας τεράστιες εκτάσεις δάσους και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια της περιοχής.

Από το πρωί και σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου, οι δυνάμεις που επιχειρούσαν συνέχιζαν να δίνουν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και την παραλιακή ζώνη από την Αγία Άννα μέχρι και το Αγριοβότανο.

Μάλιστα στην αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Αγριοβότανο σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα, ενώ στο Ασμήνι το μέτωπο φαίνεται να έχει περιοριστεί. Αντίθετα, ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά και στην περιοχή όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ντινιούς οι αναζωπυρώσεις δεν έχουν τέλος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν «στρατοπεδεύσει» στο σημείο, ενώ τα εναέρια μέσα μέχρι να πέσει το σκοτάδι, έκαναν συνεχείς ρίψεις.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός, ότι στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ και το meteo προέβλεψε τοπικές καταιγίδες στην Εύβοια από απόψε έως και την Πέμπτη.

Καιρός: Έκτακτη επιδείνωση από το απόγευμα με καταιγίδες και στην Εύβοια μετά τις πυρκαγιές

Ωστόσο, δεν λείπει ο φόβος για νέες εστίες λόγω των κεραυνών που πέφτουν. Ήδη, εστίες φωτιάς ξέσπασαν σε Χαλκιδική, Μάνδρα και Πόρτο Γερμενό.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην βόρεια Εύβοια

Σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική, στη δασική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2 Α/Φ από Σουηδία καθώς και 12 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από Σερβία, 2 Ε/Π από Ελβετία και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Κατά τη διάρκεια χθεσινής της νύχτας, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στο Αγριοβότανο, στα Ελληνικά στον Άγιο Νικόλαο, το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά, όπου και χρειάστηκαν οι προσπάθειες όλων, πυροσβεστών, εθελεντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ μικρότερες εκδηλώθηκαν στην Παναγία Ντινιούς, στον οικισμό Αθηνά στο Ασμήνι, στους Γαλατσάδες, την Αβγαριά και τους Καματριάδες.

Ιδιαίτερα στους Καματριάδες δίνεται μία μεγάλη μάχη από χθες για να σταματήσουν τις φλόγες σε μια απόκρημνη περιοχή να μην προχωρήσουν μέσα στο δάσος δρυός που ονομάζεται "Τελέθριο" γιατί από κει οι φλόγες θα καταλήξουν στην Αιδηψό και τους Ωρεούς.

Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από πολύ νωρίς το πρωί πετούσαν συνεχώς και τα εναέρια μέσα σε περιοχές που έχουν ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί από τους κρουνούς στα χωριά από την Αγία Άννα μέχρι το Αγριοβότανο δεν βγάζουν πλέον νερό λόγω της βλάβης στην ηλεκτροδότηση. Γι’ αυτό δόθηκε εντολή και πριν από λίγο ένα δεξαμενόπλοιο έκανε την εμφάνισή του στην παραλία Ψαροπούλι μεταφέροντας νερό για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις υδροφόρες και αυτές με τη σειρά τους να γεμίσουν τα πυροσβεστικά.

Τέλος, εκατοντάδες στρατιώτες από το Στρατό και την Αεροπορία έφτασαν λίγο πριν το μεσημέρι και ήδη έχουν κατευθυνθεί σε διάφορες περιοχές για να αντιμετωπίσουν τις μικρές εστίες.

Από το πρωΐ στη μάχη με τις φλόγες

Κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές από νωρίς το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα. Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Η εικόνα το πρωί ήταν ελαφρώς βελτιωμένη με λιγότερους καπνούς σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς. Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Νωρίς το πρωί η πυρκαγιά ήταν έξω από τη Γαλατσώνα, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο καθώς εάν το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς ξεφύγει, τότε θα περάσει στην απέναντι πλευρά που βρίσκονται Καμάρια, Νέα Σινασό και Ιστιαία.

Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε θα παραδοθεί στις φλόγες ένα ακόμη πλούσιο σε βλάστηση δάσος, το οποίο έχει παραμείνει άκαυτο από τη πύρινη λαίλαπα όλες αυτές τις μέρες, όπως και τα παραπάνω χωριά.

Το μέρος είναι ιδιαίτερα δύσβατο και δεν μπορούν να επιχειρήσουν πεζοπόρα τμήματα, οπότε οι ελπίδες βρίσκονται στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες να επιχειρούν.

Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί. Πυροσβέστες και εθελοντές είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που προκλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών, καθώς εξακολουθούν οι διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στη Βόρεια Εύβοια και στις περιοχές Λίμνης, Μαντουδίου και Αγίας 'Αννας, 19 συνεργεία αποτελούμενα από δυναμικό 84 ατόμων, έχει αποκαταστήσει έως σήμερα 235 στύλους από το σύνολο των 800 στύλων που έχουν καταστραφεί και 15 χλμ. δικτύου από το σύνολο των 34 χλμ. που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Η επανηλεκτροδότηση των πελατών έχει πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 93%. Εκκρεμούν 14 οικισμοί προς ηλεκτροδότηση από τους οποίους ωστόσο οι 13 ηλεκτροδοτούνται με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ).

Αντίστοιχα, στις περιοχές Ιστιαίας και Αιδηψού, στις οποίες επισημαίνεται πως η πυρκαγιά είναι ακόμα σε εξέλιξη, 9 συνεργεία με συνολικό δυναμικό 38 ατόμων έχουν αποκαταστήσει έως σήμερα 20 στύλους από το σύνολο των 250 που έχουν καταστραφεί και 2,5 χλμ. δίκτυο από το σύνολο των 12 χλμ. που χρήζει αποκατάστασης. Παράλληλα, έχει επανηλεκτροδοτηθεί το 90% των πελατών. Εκκρεμούν 11 οικισμοί προς ηλεκτροδότηση εκ των οποίων οι 2 ηλεκτροδοτούνται με Η/Ζ, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν 5 επιπλέον οικισμοί.

Τονίζεται ότι για το σύνολο των αναφερόμενων περιοχών και σε συνεννόηση με την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή έχουν εγκατασταθεί Η/Ζ σε όλα τα κρίσιμα αντλιοστάσια.

Ανυπολόγιστη καταστροφή

Σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου, ξεκινούν οι αυτοψίες και οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων από 100 μηχανικούς στη Β. Εύβοια, στις περιοχές των Δήμων Μαντουδίου και Ιστιαίας – Αιδηψού, όπου το επιτρέπουν οι κατά τόπου συνθήκες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του αντιδημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Σταμούλου, σε 1.000 ανέρχονται τα καμμένα σπίτια στον Δήμο.

«Στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον Δήμο μας» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον Δήμο Μαντουδίου «έχουν καεί 450.000 στρέμματα, από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος».

«Μόνο 150.000 στρέμματα από τα 500.000 που κάηκαν μπορούν να αναδασωθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ