ΕΛΛΑΔΑ

Το δράμα της Εύβοιας: Ανάβουν ξανά φωτιές εκεί που είχαν σβήσει - Εκκενώνονται τα Μεσοχώρια Καρύστου

Το δράμα της Εύβοιας: Ανάβουν ξανά φωτιές εκεί που είχαν σβήσει - Εκκενώνονται τα Μεσοχώρια Καρύστου
Αποκαρδιωτική άποψη του δρόμου κοντά στο χωριό Αγριοβότανο της Εύβοιας από ψηλά. AP Photo/Michael Varaklas

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το δράμα των κατοίκων της Εύβοιας. Ο κίδυνος μετά την ανυπολόγιστη υλική και οικολογική καταστροφή, που κατέκαψε τα χωριά και το φυσικό περιβάλλον, δεν έχει παρέλθει ακόμη. 

Το μεσημέρι του Σαββάτου πυρκαγιά ξέσπασε στο νότιο τμήμα της Εύβοιας στα Μεσοχώρια της Καρύστου και λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προληπτικά τον οικισμό.

Στην ίδια περιοχή υπήρχε πυρκαγιά και πριν από δύο μέρες και μέχρι στιγμής δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για νέα πυρκαγιά ή για κάποια επικίνδυνη αναζωπύρωση.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί και επιχειρούν ωστόσο όμως μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από τη Βόρειο Εύβοια προς την Κάρυστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα το μεσημέρι, οι άνεμοι στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί, φτάνουν και τα 8 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και των κατοίκων για κατάσβεση της φωτιάς.

«Η φωτιά είναι σε εξέλιξη κοντά σε σπίτια στο χωριό Μεσοχώρια. Επιχειρούν εναέρια μέσα αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι πολύ ισχυροί. Ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους καπνούς. Επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις, εθελοντές και υδροφόρες του Δήμου Καρύστου», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος.

Λίγο νωρίτερα, φωτιά ξέσπασε στις Πετριές Εύβοιας, επίσης στα νότια του νησιού, και συγκεκριμένα στον δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο αφού ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις «έπεσαν πάνω της».

Η φωτιά ξέσπασε σε βουνοκορφή εντός του χωριού και σύμφωνα με μαρτυρίες στο evima.gr , στο σημείο που είχε εκδηλωθεί πριν από δυο ημέρες όπου είχε πέσει κεραυνός.

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στο νησί

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, άφησαν πίσω τους σχεδόν μισό εκατομμύρια στρέμματα «νεκρής φύσης». Οι κάτοικοι των περιοχών απ' όπου πέρασε η μανία της φωτιάς, μετρούν τις πληγές τους, σε μία επόμενη ημέρα που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Εκτός από τις υλικές ζημιές, οι άνθρωποι που βίωσαν αυτήν τη «μαύρη» εβδομάδα στην Εύβοια, καλούνται αρχικά να αντιμετωπίσουν και εν συνεχεία να ξεπεράσουν, την ψυχολογική φθορά που υπέστησαν.

Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη, έδωσε εντολή από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, προκειμένου να μεταβούν στην Εύβοια, κλιμάκια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, προκειμένου να συνδράμουν τους κατοίκους και τους πληγέντες.

Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας της υφυπουργού και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήταν η δημιουργία ειδικών σταθμών με «ορμητήριο» την Αιδηψό, απ' όπου ειδικοί επιστήμονες και προσωπικό (σ.σ. από τους φορείς ΨΝΑ, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, ΠΕΨΑΕΕ, Κέντρο Ημέρας Πεψαεε ΠΕΨΥκΚΑ Fepsi Λαμίας, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, ΕΚΚΑ Εθνικου Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΠΑΨΥ - EPAPSY, της Π.Ε.Ψ.Υ. κ Κ.Α) με συντονισμό από το Γραφείο της κ. Ράπτη της ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ», σπεύδουν όπου χρειασθεί στις πληγείσες περιοχές. Η ενέργεια της υφυπουργού, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, δεδομένου ότι, φρόντισε να την κρατήσει μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας». Για την οργάνωση και την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, ουσιαστική και καταλυτική, υπήρξε η συνδρομή της Γραμματέως Ποιότητας και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας, Πίστης Κρυσταλλίδου.

«Όταν φθάσαμε, οι πυρκαγιές ήταν σε εξέλιξη. Ο κόσμος βίωνε το σοκ και προσπαθούσε να διαπιστώσει εάν υπάρχει νερό, ρεύμα και γενικά οι πρώτες ανάγκες. Εκεί έρχεται η δική μας συνδρομή με την διάγνωση αναγκών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ψυχολόγος της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, Ελενα Χαραμή-Αλεξανδροπούλου και προσθέτει:

«Η στέγη, η τροφή και η κάλυψη των βασικών αναγκών με την ταυτόχρονη παροχή του αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης. Τα συναισθήματα που διακατέχουν αυτούς τους ανθρώπους, είναι το άγχος και η άγνοια για την επόμενη ημέρα. Μόλις βγήκαν από τα ένστικτα, οι περισσότεροι ανέφεραν την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη στο άμεσο μέλλον. Υπήρχε φόβος και θυμός, για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν. Υπήρχε μία εικόνα αποδιοργάνωσης, δεδομένης της απώλειας περιουσίας και έντονη ανάγκη για ιατρική κάλυψη. Τους απασχολεί εάν θα ξεχασθούν από τους αρμόδιους φορείς. Μετά από σχεδόν μία εβδομάδα, αναγνωρίζουν την αλληλεγγύη των συνανθρώπων. Και όταν σε έναν βαθμό καλύφθηκαν οι βασικές ανάγκες, το άγχος για την επόμενη ημέρα και το μέλλον, είναι έντονα. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, μόλις φύγει το άτομο από τα ένστικτα, προκαλεί θλίψη και αγωνία. Θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά είναι απαραίτητη η συνδρομή και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, όπως παιδοψυχολόγοι. Παράλληλα, σημαντική είναι και η αποκατάσταση των υλικών ζημιών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον και ν΄ αυξηθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Η δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων και προγραμμάτων υποστήριξης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, θα βοηθήσουν ουσιαστικά και σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι άνθρωποι αυτοί, διερωτώνται τι θα γίνει σε δύο μήνες. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη του θυμού, αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η αλληλεγγύη που έδειξαν μεταξύ τους οι πληγέντες, παρά τις απολύτως φυσιολογικές στιγμιαίες εντάσεις, που υπήρξαν».

CNN GREECE/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του τουρισμού

Την ίδια ώρα, σε απόγνωση οι επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς, από τις περίπου 25.000 κλίνες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει μόνο 5% πληρότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων της Αιδηψού Θεόδωρο Ρουμελιώτη οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση ενώ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες για να επιστρέψουν στην Εύβοια και να κάνουν τις διακοπές τους μιας και πλέον η περιοχή είναι ασφαλής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ρουμελιώτης, από τις περίπου 25.000 κλίνες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει μόνο 5% πληρότητα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν ακυρωθεί όλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ