ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έλεγχο δύο νέες εστίες πυρκαγιάς σε Κέρκυρα και Καστοριά

Υπό έλεγχο δύο νέες εστίες πυρκαγιάς σε Κέρκυρα και Καστοριά
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν αργά το Σάββατο το απόγευμα σε πυκνό πευκοδάσος στους Σιναράδες Κέρκυρας και στο δήμο Νεστορίου Καστοριάς.

Η φωτιά στους Σιναράδες, που βρίσκονται στη Μέση Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τέθηκε υπό έλεγχο και λίγες ώρες αργότερα, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, η φωτιά ελέγχεται στην περίμετρο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, Νίκος Κολοβός. Στο δύσβατο σημείο που ξέσπασε η φωτιά έσπευσαν άμεσα πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 22 πυροσβέστες, ενώ στην επιχείρηση περιορισμού της συμμετείχαν από αέρος δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που βρίσκονται στο νησί καθ' όλη τη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου από το Ακταίο.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ένα πυκνό πευκόδασος. Σε επιφυλακή θα παραμείνει στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας μεγάλη πυροσβεστική δύναμη.

Φωτιά επίσης ξέσπασε το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Πευκόφυτο του δήμου Νεστορίου Καστοριάς. Στο σημείο επιχείρησαν ήδη δύο εναέρια μέσα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά έχει οριοθετηθεί.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα: 59 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική μέσα σε 24ώρες εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές του 24ωρου:

«Από Ω/19:00/13-08-2021 έως Ω/19:00/14-08-2021 εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Μεσοχώρια Ευβοίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και 17 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 8 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Ακροκόρινθος της ΠΕ Κορινθίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Περιοδικά επιχείρησαν 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης περιοδικά επιχείρησαν 3 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από Ελβετία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ