ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Σκληρή μάχη με τις φλόγες σε δύσβατη περιοχή, νέες εκκενώσεις οικισμών

Φωτιά στα Βίλια: Σκληρή μάχη με τις φλόγες σε δύσβατη περιοχή, νέες εκκενώσεις οικισμών

Ενισχύονται διαρκώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο φωτιάς στα Βίλια Αττικής, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη και καίει παρθένο πευκοδάσος, ενώ εκκενώνονται διαρκώς οικισμοί. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα, όπου δίνεται μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Η πυρκαγιά μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ οι άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Από την Πυροσβεστική γίνεται εκτροπή εναέριων μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια από άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια -γεωγραφικά προς τα Μέγαρα- καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν απειλούνται κατοικίες, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ατττικής Ελ. Κοσμόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό, καθώς ο άνεμος πνέει προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντική εναέρια βοήθεια από πυροσβεστικά μέσα, ωστόσο απηύθυνε έκκληση για να ενισχυθούν.

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, ενώ από νωρίς το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια.

Εκκενώσεις οικισμών

Καθώς η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στα Βίλια, στις 3.26 το μεσημέρι της Δευτέρας εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για την εκκένωση των οικισμών Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι, με τους κατοίκους να καλούνται να κινηθούν προς Ψάθα.

Λίγο νωρίτερα είχε σταλεί και δεύτερο μήνυμα από το 112 για τον οικισμό Άγιο Γεώργιο που είχε ήδη εκκενωθεί λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, επίσης προς Ψάθα.

«Αν βρίσκεστε στον Άγιο Γεώργιο, εκκενώστε προς Μάνδρα Αττικής» ανέφερε το δεύτερο μήνυμα.

Τα σπίτια τους είχαν κληθεί ήδη να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι των οικισμών Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης από την Πυροσβεστική.

Από αέρος έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά πέντε ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών τόσο στα Βίλια, όσο και στην Κερατέα.

Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας: «Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό»

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν.

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο 30 χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πηγή: Facebook - Πυρκαγιά ενημέρωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ