ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές σε Βίλια και Κερατέα - Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα

Φωτιές σε Βίλια και Κερατέα - Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα
AP Photo/Michael Varaklas

Αγώνα για την οριοθέτηση των πυρκαγιών και την προστασία οικισμών και φυσικού πλούτου δίνουν με όλες τις δυνάμεις τους πυροσβέστες και εθελοντές σε Βίλια και Κερατέα. «Στοίχημα» είναι να συγκρατηθούν τα πύρινα μέτωπα μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, όταν θα επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια μέσα. 

Ώρα 23:00: Η εικόνα στην Κερατέα είναι αρκετά βελτιωμένη. Η πτώση της έντασης των ανέμων το απόγευμα συνέβαλε στη μάχη που έδιναν εναέρια και επίγεια μέσα. Το πύρινο μέτωπο απείλησε νωρίτερα τα πρώτα σπίτια του οικισμού Συντερίνα και της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά ανακόπηκε. Πλέον, ολονύχτιος θα είναι ο αγώνας των πυροσβεστών ώστε να μην επιτρέψουν στην φωτιά να ξεφύγει προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Στα Βίλια η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και η μάχη συνεχίζεται ώστε οι φλόγες να μην μπουν σε οικισμούς (που έχουν εκκενωθεί από το απόγευμα), αλλά και να μην επεκταθούν στο όρος Πατέρα, όπου εκτείνεται παρθένο πευκόδασος.

Ώρα 20:30: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Κερατέα είναι βελτιωμένη, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται για την τελική οριοθέτηση διάσπαρτων εστιών.

Τη μάχη δίνουν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί και επιχειρούσαν έως τη δύση του ηλίου, περιοδικά, 8 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικόπτερα από τη Ρωσία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σε ό,τι αφορά τα Βίλια, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι οι εκκενώσεις ήταν προληπτικές, καθώς η πυρκαγιά εξελίσσεται σε πυκνή δασική έκταση και κοντά σε οικισμούς, χωρίς όμως να τους απειλεί προς το παρόν.

Συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί και επιχειρούσαν έως τη δύση του ηλίου, περιοδικά, 8 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

'Ωρα 20:00: Στα Βίλια δόθηκε εντολή εκκένωσης της Βενίζας, του έβδομου οικισμού που εκκενώνεται προληπτικά μετά το ξέσπασμα του πύρινου μετώπου που μαίνεται ανεξέλεγκτο. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια -γεωγραφικά προς τα Μέγαρα- καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για επτά οικισμούς: Βενίζα, Παλαιοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, αναφέρει ότι επί του παρόντος δεν απειλούνται κατοικίες, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελ. Κοσμόπουλος δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι δεν κινδυνεύουν οι κοινότητες της Ψάθας και του Πόρτο Γερμενό, καθώς ο άνεμος πνέει προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σημαντική βοήθεια από εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ωστόσο απηύθυνε έκκληση για να ενισχυθούν.

Πέραν του δύσβατου της περιοχής, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ώρα 19:00: Στα Βίλια, η φωτιά έχει φτάσει στις παρυφές του όρους Πατέρα, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος, ενώ οι φλόγες έχουν πλησιάσει αρκετά τον οικισμό των Βιλίων, ο οποίος όμως δεν κινδυνεύει μέχρι και αυτήν τη στιγμή. Στόχος είναι οι δυνάμεις να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί στο βουνό, όπου πλέον θα είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της, καθώς δεν μπορούν να κινηθούν τα επίγεια μέσα στην κατάφυτη περιοχή.

Στην Κερατέα, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, ενώ γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως.

Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Επίσης είναι σε εξέλιξη οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και της Κρατικής Ασφάλειας για την εξακρίβωσης των αιτίων της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες για εμπρησμό.

Μάχη για την υπεράσπιση του εθνικού δρυμού Σουνίου

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όλη τη νύχτα θα συνεχιστεί η μάχη για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Παράλληλα, όλοι βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγωνιώδη μάχη για να συγκρατηθεί το πύρινο μέτωπο και να μην περάσει τη λεωφόρο Αναβύσσου-Λαυριού, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα κατευθυνθεί ανεξέλεγκτη προς τον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι εάν ξεφύγει η πυρκαγιά μπορεί να φθάσει μέχρι Σούνιο και Λεγραινά. Όπως είπε, έχει ήδη κάψει πολύ μεγάλη περιοχή και υπάρχει φόβος μήπως κατευθυνθεί προς Ανάβυσσο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι με την πτώση των ανέμων που αναμένεται τις επόμενες ώρες εκτιμάται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέχρι τη νύχτα.

Απειλήθηκαν οικισμοί στην Κερατέα

Αργά το απόγευμα, οι φλόγες έφθασαν στις παρυφές του οικισμού Συντερίνα, ενώ νωρίτερα είχε απειληθεί σοβαρά ο οικισμός Άγιος Κωνσταντίνος, αλλά με υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων η κοινότητα γλίτωσε. Μάχη δινόταν επίσης και στο βορειοδυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα το μεσημέρι, δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών αυτών, καθώς και για προληπτική εκκένωση των οικισμών Μετόχι και Μεγάλα Πεύκα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, περίπου στις 15:00 ξέσπαγε νέο μεγάλο μέτωπο σε συνέχεια του προηγούμενου που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα πρώτα χωριά του οικισμού Άγιος Κωνσταντίνος.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και σημείωσε: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

keratea-214_4855309268958302257_n.jpg
CNN GREECE/ ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΥΤΙΛΗ

Σε ποιους δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η τροχαία από την πλευρά της προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας προκειμένου να γίνεται ευκολότερα η κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κερατέα.

Συγκεκριμένα διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για:

Παλαία λεωφόρος Κερατέας-Λαυρίου από γέφυρα Αδάμ
Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Αγίου Κωνσταντίνου
Λεωφόρος Λαυρίου-Καμαρίζης από οικισμό Συντερίνα προς οικισμό Αγίου Κωνστατνίου
Λεωφόρος Λαυρίου και Παλαιά Λεωφόρος Λαυρίου

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δήλωσε ότι έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 10 σπίτια.

Ακόμη ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Μάχη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ