ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Πύρινο μέτωπο απειλεί τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα

Φωτιά στα Βίλια: Πύρινο μέτωπο απειλεί τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα
INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην Τιτάν) πλησιάζουν αυτή την ώρα οι φλόγες, από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει για τέταρτη μέρα σήμερα την ευρύτερη περιοχή των Βιλίων. Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Ήδη ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά επτά ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι' αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Κατά τα λοιπά, για τέταρτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, όπου μαίνονται συνολικά τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές Παλαιοχώρι. Καραούλι, Παλαιοκούνδρα, Άγιος Γεώργιος και στο Όρος Πατέρας, καίγοντας ό,τι έχει απομείνει από ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική.

Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Στις 04:00 τα ξημερώματα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα πνέουν βόρειοι άνεμοι που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη 16η Αυγούστου 2021 σε δασική έκταση στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Δύσκολη δεύτερη ημέρα στα πύρινα μέτωπα

Ώρα 23:00: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι. Διάσπαρτες εστίες μαίνονται σε κοντινή απόσταση από την κοινότητα των Βιλίων.

'Ωρα 21:30: Επί ποδός ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές σε καίρια σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπύρωση του μετώπου που περικύκλωσε από δύο πλευρές την κοινότητα των 4.000 κατοίκων. Ο οικισμός σώθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς και των κατοίκων, ενώ ευτυχές γεγονός ήταν η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

Η φωτιά αυτήν την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη σε δασική έκταση. Η κατεύθυνση των ανέμων είναι ευνοϊκή για τα Βίλια και η έντασή τους πολύ χαμηλή. Την ίδια ώρα, μαίνονται δύο άλλα μέτωπα πυρκαγιάς, το ένα με κατεύθυνση προς Οινόη και το δεύτερο προς Προφήτη Ηλία.

Εκτιμάται ότι από τα μεσάνυχτα οι άνεμοι θα μετατραπούν σε βορειάδες, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις ήδη καμένες εκτάσεις.

Ώρα 20:30: Κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι μέχρι το τελευταίο φως στα Βίλια επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα, μαζί με το Beriev.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην πυρκαγιά στα Βίλια, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

«Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που εκδηλώθηκε την Δευτέρα στα Βίλια. Και σήμερα δεν έλειψαν οι αναζωπυρώσεις», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτή που είχαμε το μεσημέρι και πλησίασε τα Βίλια. Οι πυροσβέστες δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Εντούτοις και παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν. Σε αυτό τον αγώνα είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και πολυάριθμες Εθελοντικές Ομάδες και κάτοικοι της περιοχής, που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.»

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα.

Ο κ Χρυσοχοϊδης ανέφερε επίσης ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς, ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές και τόνισε:

«Όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι οι πυροσβέστες μας, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν σκληρό αγώνα όλες αυτές τις μέρες και επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία».

Οι φλόγες πολιόρκησαν τα Βίλια

Ώρα 18:30: Ώρες αγωνίας στα Βίλια, καθώς οι φλόγες έχουν κυκλώσει από δύο πλευρές την κοινότητα των 4.000 κατοίκων, για την οποία ακόμη δεν υπάρχει εντολή εκκένωσης. Πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και από αέρος, καθώς και εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία των δύο εστιών, κάτι που επιτεύχθηκε νωρίτερα το μεσημέρι όταν η φωτιά έφθασε περίπου στα 400 μέτρα από τον οικισμό.

Αρκετοί κάτοικοι απομακρύνθηκαν αυτοβούλως καθώς οι φλόγες έχουν φθάσει κοντά στα πρώτα σπίτια των Βιλίων. Κατά πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία για την περίπτωση που δοθεί η εντολή εκκένωσης. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί οδηγίες προς ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθούν οι κάτοικοι.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι έχει επικοινωνήσει με τους επικεφαλής στην Πυροσβεστική (Αρχηγό και Αττικάρχη) και κρίνεται ότι δεν είναι σκόπιμη η εκκένωση του οικισμού καθώς θεωρείται ότι η φωτιά ελέγχεται.

Πυροσβέστες και κάτοικοι με μηχανήματα έργου στήνουν αντιπυρικές ζώνες την ύστατη στιγμή στα όρια του οικισμού. Η μάχη δίνεται αυτήν την ώρα στον κεντρικό δρόμο πριν από τον οικιστικό ιστό, ενώ το μέτωπο φαίνεται ότι πέρασε από το νεκροταφείο του οικισμού που βρίσκεται σε ύψωμα και πλέον κατευθύνεται με ταχύτητα προς τα σπίτια.

Υπάρχουν αναφορές ότι στις φλόγες παραδόθηκαν κάποια κτίσματα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αποθήκες και ακατοίκητα σπίτια που βρίσκονται αρκετά έξω από τον οικιστικό ιστό.

Την ίδια ώρα, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να κάνουν ρίψεις προκειμένου να ανακόψουν τις φλόγες που πλησιάζουν την κοινότητα από δασική έκταση.

Μία από τις πολλαπλές εστίες του πύρινου μετώπου που μαίνεται επί τρεις ημέρες στην περιοχή -έχοντας κατακάψει μέχρι στιγμής άνω των 80.000 στρεμμάτων δάσους- έλαβε κατεύθυνση αργά το μεσημέρι της Τετάρτης προς τον οικισμό των Βιλίων, καθώς άλλαξαν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Περίπου στις 16:00 υπήρξε εισήγηση από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς οι φλόγες έφθασαν σε μια απόσταση περίπου 400 μέτρων από τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι δεν χρειαζόταν να γίνει εκκένωση, καθώς τα εναέρια μέσα κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, η φωτιά επέστρεψε, καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου.

Όλες οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια-Άγιος Γεώργιος-Άγιος Σωτήρας.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η προσπάθεια ελέγχου του νότιου τμήματος της φωτιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα.

Η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια είναι αδιάκοπη· υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες που μαίνονται και σήμερα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα και η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, ενώ το έργο της κατάσβεσης δυσκολεύει η συνεχής αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

«Δύσκολες ώρες»

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια. Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός.

Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο να οριοθετηθεί η φωτιά μέχρι να βραδιάσει, πριν δηλαδή σταματήσουν να επιχειρούν οι εναέριες δυνάμεις.

Από το πρωί της Τετάρτης κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα οκτώ ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Στη μάχη της κατάσβεσης έχει ριχτεί σήμερα και το ρωσικό Beriev.

Καθώς το μέτωπο απείλησε νωρίτερα τον οικισμό των Βιλίων, η Δήμητρα Κώνστα, πρώην δημοτική σύμβουλος Βιλίων, έκανε λόγο μιλώντας στο Open για απελπιστική κατάσταση, αναφέροντας ότι η φωτιά έφτασε σε απόσταση 500 μέτρων από τα πρώτα σπίτια, καίγοντας τον λόφο κάτω από τα γήπεδα των Βιλιών.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν απομακρυνθεί εκ νέου προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Παλαιοχώρι και Προφήτης Ηλίας, ενώ απειλήθηκε προσωρινά και ο οικισμός Θέα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της Εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας, ενώ κινδύνευσαν και πυροσβέστες εν μέσω σοβαρής αναζωπύρωσης.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά – αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Αρκετά καμένα σπίτια στη Λαυρεωτική

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό Άγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφή αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Πατούλης: Σήμερα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μίλησε νωρίτερα για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στην Αττική, σημειώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο, πάνω από 20 χιλιόμετρα».

«Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ