ΕΛΛΑΔΑ

Τσιτσιπάς: Τι λέει ο πατέρας του για τον (μη) εμβολιασμό - Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα

Τσιτσιπάς: Τι λέει ο πατέρας του για τον (μη) εμβολιασμό - Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα
AP Photo/Hamish Blair

Την επίμαχη δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά περί μη εμβολιασμού του, η οποία και έχει πυροδοτήσει έντονο κύκλο συζητήσεων, «εξηγεί» ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, λέγοντας πως ο γιος του, όπως και άλλοι συναθλητές του, έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση. Την ίδια στιγμή, απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά για το γεγονός ότι δεν βλέπει ανάγκη εμβολιασμού στην ηλικία του, δίνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας πως ο τενίστας «δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο» λόγω ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υποβάλλεται σχεδόν καθημερινά σε τεστ για τον κορωνοϊό.

«Δεν χρειάστηκε να κάνει το εμβόλιο όπως και οι περισσότεροι συναθλητές του. Οι αθλητές έχουν αρκετά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει. Λαμβάνουν τα μέτρα που είναι απαραίτητα (μάσκες, ελεγχόμενες μετακινήσεις, βρίσκονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και κάνουν σχεδόν κάθε μέρα PCR και ANTIGEN TESTS όπως και ο καθένας μας φαντάζομαι ότι χρειάζεται» ανέφερε ο πατέρας του σε γραπτά μηνύματα προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι «ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, εκτιμά τις συνθήκες και πράττει. Όσον αφορά για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλο αριθμό σπουδαίων επιστημόνων και σπουδαίων ειδικών γιατρών και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν αλλά και επιβάλλεται να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να ακολουθήσουν για να θωρακίσουν την υγεία τους».

Ο ίδιος ο Στέφανος Τσιτσιπάς, φανερά ενοχλημένος από τον θόρυβο που έχει προκληθεί μετά τη δήλωσή του ότι θα εμβολιαστεί όταν καταστεί υποχρεωτικό, επέμεινε σήμερα επί του θέματος μετά τον αγώνα του με τον Σεμπάστιαν Κόρντα στο Σινσινάτι, λέγοντας πως θεωρεί ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά.

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά έδωσε η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, μέσω ανάρτησής της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία τονίζει πως σαφώς και κινδυνεύουν οι νέοι από τον κορωνοϊό.

«Απάντηση στο Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο 'Σωτηρία', τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαρειά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τέννις, εκεί μας κάνεις περήφανους» αναφέρει η Μίνα Γκάγκα.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν έχει τις γνώσεις

Σε ερώτηση σχετικά με τον Στέφανο Τσιτσιπά -δεδομένου ότι ο αθλητής είχε επιλεγεί από την κυβέρνηση για να συμμετάσχει στην καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας- κλήθηκε, παράλληλα, να απαντήσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι ένας σπουδαίος αθλητής, οι ικανότητες και η προσφορά του στη χώρα είναι αδιαμφισβήτητη. Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ικανότητα του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα και αμφισβητείται διότι δεν έχει ούτε τις γνώσεις ούτε τις σπουδές ούτε το ερευνητικό έργο που θα του επιτρέψει να σχηματίσει άποψη γύρω από αυτό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τα θέματα αυτά τα αναλύουν ενημερώνουν την κοινωνία και τοποθετούνται όσοι τα έχουν σπουδάσει όσοι τα έχουν μελετήσει μέσα από το λειτούργημά τους το ιατρικό και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε αυτούς θα είναι καλό να ανατρέχουμε και θα έλεγα ότι όσοι μέσω της εξαιρετικής τους παρουσίας και επιδόσεων σε άλλους χώρους αποτελούν και σημείο αναφοράς για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιου είδους απόψεων» επισήμανε.

Έντονα σχόλια και αντιδράσεις

Ερωτηθείς, προ ημερών και ενόψει του παιχνιδιού στο Σισινάτι, για το αν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωταθλητής του τένις είχε απαντήσει:

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνω, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά ως τώρα δεν είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστώ για να διαγωνιστώ, οπότε δεν το έχω κάνει, όχι», προσέθεσε.

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει έντονα σχόλια και αντιδράσεις στα social media και όχι μόνο, καθώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια ευαισθητοποίησης του υπουργείου Υγείας, πέρυσι τον Μάρτιο, σχετικά με την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Αντίθετα, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφαελ Ναδάλ πιστεύουν ότι οι αθλητές πρέπει να παίξουν ρόλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο πρώτος έλαβε το εμβόλιο της Pfizer το Μάιο, ενώ ο Ναδάλ δήλωσε: «Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη είναι να εμβολιαστούμε. Η ευθύνη μας ως ανθρώπινα όντα είναι να το δεχτούμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ