ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: Στο μέτωπο προς Μέγαρα επικεντρώνεται η Πυροσβεστική - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά Βίλια: Στο μέτωπο προς Μέγαρα επικεντρώνεται η Πυροσβεστική - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απομακρύνεται συνεχώς ο κίνδυνος για τους οικισμούς που κινδύνεψαν τη νύχτα από τη μεγάλη φωτιά στα Βίλια, η οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, εκτός από ένα σημείο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν όλοι οι επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, η εικόνα της πυρκαγιάς σε όλη την έκταση που κάλυψαν οι φλόγες από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε, είναι κατά τα ¾ πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την Πέμπτη και δεν απειλούνται οικισμοί.

Ωστόσο υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο στο νότιο κομμάτι της πυρκαγιάς, που πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής. Εκεί έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις - επίγειες και εναέριες -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν παραταχθεί μπροστά στην πυρκαγιά σε σημεία που υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού για να περιορίσουν την ένταση της. Οι επικεφαλής των δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι 2-3 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη και χωρίς βλάστηση έκταση, όπου είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, υπάρχουν ενεργές εστίες, σε κομμάτια που υπάρχει μόνο δάσος, μακριά από κατοικημένη περιοχή, και αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Τα εναέρια μέσα που διατέθηκαν και επιχείρησαν από το πρωί στην πυρκαγιά περιοδικά ήταν 22 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, 2 από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα drones, που δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ για τη συνδρομή στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Χρυσοχοΐδης: Οριοθετήθηκε, αλλά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο

Οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η πυρκαγιά στη Δυτική Αττικής, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Προτεραιότητές μας είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια», δήλωσε ο υπουργός και εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό που παλεύει στην πρώτη γραμμή. «Έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας. Δεν περισσεύει κανένας», είπε ο υπουργός.

Ειδική αναφορά έκανε στις ξένες αποστολές και κυρίως στου Πολωνούς και Ρουμάνους που παλεύουν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, αλλά και στις άλλες πυρκαγιές.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας προς τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αλλά και τρίτων χωρών που συνδράμουν στην κατάσβεση με πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου μεταξύ άλλων να ξεκουράσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους που εδώ και ένα μήνα βρίσκονται νυχθημερόν στο πεδίο. Όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα και ο πρωθυπουργός εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Ο αγώνας είναι κοινός και οι συνθήκες αντίξοες, παρόλα αυτά τα περισσότερα μέτωπα έχουν κλείσει», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Σε αυτό τον κοινό αγώνα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πυρκαγιάς εργαζόμαστε σκληρά. Πυροσβέστες, Πολιτική Προστασία, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, Στρατός, Περιφέρεια, Δήμοι, Εθελοντικές ομάδες, αλλά και οι πολίτες της περιοχής είναι όλοι στο πλευρό μας. Αδιαμφισβήτητα είμαστε όλοι στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με όλες μας τις δυνάμεις σε διασπορά. Ενισχύσαμε τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το Πυροσβεστικό Σώμα, από κοινού με τις δυνάμεις της Πολωνίας που μας έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, επιχειρούν συνολικά με 461 πυροσβέστες, με πεζοπόρα τμήματα, 166 οχήματα και μη στελεχωμένα αεροσκάφη της Πυροσβεστικής. Ο Στρατός, έχει διαθέσει 3 ελικόπτερα πυρόσβεσης και 92 Αξιωματικούς και Οπλίτες που στελεχώνουν πεζοπόρα τμήματα.

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της περιοχής συνδράμουν με μεγάλο αριθμό υδροφόρων και χωματουργικών μηχανημάτων. Όλοι οι πιλότοι μας, καθημερινά υπερβάλουν εαυτόν».

Όπως είπε ο υπουργός, στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Beriev.

Επιπλέον, η Ρουμανία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με οχήματα, ως συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, «προσφορά την οποία και αποδεχθήκαμε με ευγνωμοσύνη».

Περιπολίες στρατού και αστυνομίας σε 24ωρη βάση σε περιοχές επίφοβες για φωτιές

Η φωτιά κατέστρεψε σπίτια

Ωστόσο, νωρίτερα η πυρκαγιά, κατέκαψε ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, παρόλο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Η καταγραφή των ζημιών, θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά, ωστόσο με βάση κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ