ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας επιρρίπτει ο ΙΣΑ για το ρεκόρ θανάτων λόγω γρίπης

Ευθύνες στο υπουργείο Υγείας επιρρίπτει ο ΙΣΑ για το ρεκόρ θανάτων λόγω γρίπης
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της εποχικής γρίπης σημειώθηκε φέτος στην Ελλάδα. Από την αρχή της χρονιάς ως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 185 άνθρωποι, ενώ πάνω από 400 χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, κατά την προηγούμενη περίοδο (2014-2015), 111 ασθενείς κατέληξαν και 233 νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2013-214, 145 άνθρωποι κατέληξαν ενώ 330 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2012-2013, κατεγράφησαν 43 θάνατοι και 108 εισαγωγές σε ΜΕΘ ενώ την περίοδο 2011-2012 οι θάνατοι ήταν 54 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ 121.

Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιρρίπτει «βαρύτατες ευθύνες» στο υπουργείο Υγείας «για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα». Κατά τη φετινή επιδημία γρίπης είχαμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, της τελευταίας πενταετίας και σύμφωνα με τον ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας τρεις παράγοντες οδήγησαν σε αυτόν τον απολογισμό.

Α) Ο πληθυσμός είχε τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σε σύγκριση με τα άλλα έτη. Η εφετινή περίοδος καταγράφεται ως η μοναδική που δεν έγινε το φθινόπωρο, η επιβεβλημένη εκστρατεία ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Β) Δεν υπήρξε μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης.

Γ) Από την αρχή της επιδημίας τα νοσοκομεία ήταν ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ