ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιατρών και Κοκκίνη - «Βλέπουν» εμπρηστές πίσω από τ

Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ιατρών και Κοκκίνη - «Βλέπουν» εμπρηστές πίσω από τ
Intime

Μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Ιατρών σημειώθηκε στην πυρκαγιά που μαίνεται από το πρωί στην Κάρυστο στη νότια Εύβοια, απειλώντας σπίτια.

Νωρίτερα από την Πυροσβεστική είχε γίνει γνωστό ότι φωτιά στην περιοχή Φυγιά Καρύστου οριοθετήθηκε. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Συνδρομή παρείχαν νωρίτερα και 2 Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού.

Σημειώνεται ότι συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, το Λιμενικό Σώμα και ο Ερυθρός Σταυρός.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική κρίθηκε αναγκαίο να αυξηθούν τα ελικόπτερα που επιχειρούν στην περιοχή.

Ήδη νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Κοκκίνη, Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ιατρών καθώς και το Μαρμαρί μετά από μήνυμα του 112.

Όσον αφορά την εκκένωση του Μαρμαρίου που ζητήθηκε για προληπτικούς λόγους, διευκρινίστηκε ότι αφορούσε τα πρώτα σπίτια στην άκρη της περιοχής που βρίσκονται μέσα στο δάσος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κοκκίνη όπου προξένησε ζημιές σε σπίτια.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας, για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί.

Παράλληλα η Τροχαία διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου.

Νωρίτερα σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος στο Μαρμάρι όμως η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με το evima.gr έχει επανέλθει κανονικά στην περιοχή.

Ανησυχία για την κεντρική Εύβοια

Η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Φυγιά Καρύστου στην Εύβοια, το πρωί της Δευτέρας, δεν ήταν η πρώτη που εκδηλώθηκε φέτος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι υποψίες για τα αίτια της πυρκαγιά στρέφονται στο ενδεχόνμενο του εμπρησμού, καθώς κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξαν πολλές ακόμα εστίες φωτιάς στην Κάρυστο, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έγιναν γνωστές γιατί κατασβέστηκαν γρήγορα πριν πάρουν έκταση.

Μεγαλύτερη έκταση είχε πάρει η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί στις 22 Ιουλίου, όταν εστία εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην πόλη της Καρύστου.

Η Πυροσβεστική πάντως δεν ανησυχεί τόσο για τη νότια Εύβοια όσο για την κεντρική, καθώς εκεί υπάρχουν δάση με πεύκα και πυκνή βλάστηση.

Εμπρηστές

Οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για την προστασία των δασών από εμπρηστές. Πριν από μόλις τρεις ημέρες στην Κερατέα αυτόπτες μάρτυρες είδαν φωτοβολίδες μέσα στη νύχτα από τις οποίες ξέσπασε νέα φωτιά, ενώ οι ανακριτικοί υπάλληλοι εντόπισαν υπολείμματα φωτοβολίδας στο σημείο που υποδείχθηκε από τους μάρτυρες.

Πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι και πριν από περίπου 20 ημέρες είχε συλληφθεί στα Λεγραινά Σουνίου άντρας, ο οποίος επίσης προκάλεσε φωτιά με φωτοβολίδα. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν στο newsbomb ότι αρχικά σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του συλληφθέντα για εμπρησμό από αμέλεια, ωστόσο, ο Εισαγγελέας άλλαξε στη συνέχεια την κατηγορία και τη μετέτρεψε σε εμπρησμό από πρόθεση.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για πέντε Περιφέρειες

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ