ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: To όριο για το «τείχος ανοσίας» μετακινείται συνεχώς προς τα πάνω

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: To όριο για το «τείχος ανοσίας» μετακινείται συνεχώς προς τα πάνω
AP Photo/Petros Giannakouris

Χρειαζόμαστε ευρύτερη εμβολιαστική κάλυψη, ωστόσο το ποσοστό για τη δημιουργία «τείχους ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού θα μετακινείται συνεχώς προς τα πάνω όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα κράτη του κόσμου.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με το ποσοστό εκείνο, που θα διασφαλίσει ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, σε μία στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει, το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί και η χώρα βρίσκεται ήδη στο τέταρτο πανδημικό κύμα.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες τόσο η κυρία Θεοδωρίδου όσο και ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είχαν τονίσει ότι το τείχος ανοσίας θα πρέπει να φθάσει στην Ελλάδα τουλάχιστον το 70% και ιδανικά το 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, αγγίζει το 62,7%. Ο κύριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι βρίσκεται και ο ίδιος στην λογική της κυρίας Θεοδωρίδου και υπερθεματίζει για τον εμβολιασμό, όμως υπογραμμίζει περισσότερο την ατομική ευθύνη.

Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί που αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν μετά από ένα χρόνο τι έχει συμβεί, δήλωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα κάποιου πολίτη να εμβολιαστεί, ή να μην εμβολιαστεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως, από τις δηλώσεις του κυρίου Θεμιστοκλέους διακρίνουμε
ένα «στρογγύλεμα» όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με σημερινές δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι από το χειμώνα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πηγαίνουν πουθενά, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί το έσχατο μέτρο και μακάρι από την ερώτησή σας κάποιοι άνθρωποι να σκεφτούν ότι έχουν κάνει το σωστό».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη η καθηγήτρια Θεοδωρίδου τόνισε ότι η πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό οι εμβολιασμένοι, είναι μειωμένη κατά 65%.

Επίσης η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για βαριά νόσηση και θάνατο από
COVID, ανέρχεται στο 92%.

Επίσης όπως τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την Τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου θα αφορά την τεχνολογία mRNA, ανεξάρτητα από το εμβόλιο που έχουν κάνει οι πολίτες. Η τρίτη δόση θα μπορούν να πραγματοποιούν τέσσερις εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Ασθενείς που θα πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα την τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου είναι: όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσοι υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ δύο μηνών,
ώστε στο διάστημα αυτό να μην πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση των εμβολίων και να δοθεί χρόνος ώστε να εμβολιαστούν πολίτες από άλλες χώρες του κόσμου, οι οποίες εμφανίζουν πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ