ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευνομονολογίας τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον στενό κρατικό μηχανισμό από τον οποίο εξαρτάται η ασφάλεια και η ζωή όλων, όπως όσοι και όσες υπηρετούν στον στρατό και την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα πρέπει να περάσει και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, όπως τα καταστήματα και υπηρεσίας υγειονομικού ενδιαφέροντος, φέρνοντας σαν παράδειγμα τον τουριστικό τομέα.

Αναφερόμενος σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, τόνισε πως είναι σαν κάποιος να ζητάει να περνάει τον κόκκινο σηματοδότη, υποσχόμενος να προσέχει.

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να του επιτραπεί από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και σε ευπαθείς ομάδες, καθώς αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξασθενημένου συστήματος κυτταρικής ανοσίας, της λεγόμενης αναμνηστικής ανοσίας.

Ποιοι θα λάβουν με προτεραιότητα αναμνηστική δόση εμβολίου

Με mRNA εμβόλια, δηλαδή με τα σκευάσματα Pfizer και Moderna, θα πραγματοποιηθεί η αναμνηστική δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, αρχικά σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου.

«Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκορισης ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου που έχει παρατηρηθεί σε μελέτες», συμπλήρωσε.

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνα την τελευταία πενταετία
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ