ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Παράταση στην αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς ζητά η ΠΟΕΔΗΝ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Παράταση στην αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο 82,6% ανέρχεται το ποσοστό των υγειονομικών που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, να ζητά μικρή παράταση στο μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και των αυστηρών περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, που τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γιαννάκος ζήτησε να δοθεί μικρή παράταση προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν οι περίπου 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Όπως προειδοποίησε, εάν τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, η δημόσια υγεία θα οδηγηθεί σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε χρέος της Ομοσπονδίας και της κοινωνίας να στηρίξει «τους λίγους εναπομείναντες συναδέλφους» λέγοντας ότι «πετιούνται στον δρόμο χωρίς μισθό» ενώ επί 19 μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σώζουν ασθενείς, τηρούν τα μέτρα «αλλά φοβούνται να εμβολιαστούν».

Στηλίτευσε την αναστολή αδειών των εμβολιασμένων υγειονομικών προκειμένου να καλύψουν τα κενά των αναστολών και κατήγγειλε ότι δεν έχουν γίνει ακόμη προκηρύξεις για αντικαταστάσεις με τρίμηνες συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι ήδη καταρτίζονται σχέδια για καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων.

«Τελικά θα την πληρώσουν οι εμβολιασμένοι και οι ασθενείς», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Για τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή» για 19.416 ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και 2.248 στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σχολίασε ότι δεν περιλαμβάνουν τους υγειονομικούς που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

«Δεν ισχύουν αυτά τα στοιχεία γιατί υπάρχουν πάρα πολύ συνάδελφοί μας, πάνω από 10% που έχουν φυσική ανοσία, έχουν νοσήσει δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο, διαθέτουν πιστοποιητικό και δεν απαιτείται ο εμβολιασμός τους», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ το 82,6% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το 79% και με τις δύο δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ