ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα σε καταστήματα για θαμώνες χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα σε καταστήματα για θαμώνες χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού
INTIME / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αρκετές επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα υποχρεώθηκαν σε πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι εξυπηρέτησαν πελάτες, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τον κορωνοϊό.

Συνολικά 12 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εθνική Αρχή Διαφάνειας - υποχρεώθηκαν στην καταβολή προστίμου ή σε αναστολή λειτουργίας για μη τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, είτε για μη χρήση μάσκας, είτε για απουσία πιστοποιητικού, για χρήση μουσικής, ή για εξυπηρέτηση ορθίων πελατών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν την Παρασκευή 27.08.2021, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 115.750 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τους ελέγχους:

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 27.08.2021 συνολικά 197.529 ελέγχους και κατέγραψαν 284 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Αριθμός ελέγχων: 197.529

Πρόστιμα: 115.750 €

Αριθμός Παραβάσεων: 284

Αναστολή λειτουργίας: 12 επιχειρήσεις

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (108.915).

Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων

2.Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Περιφέρεια Αττικής

Η ΕΑΔ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε επιχείρηση λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης ανάρτησης εγγράφου με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων εντός του καταστήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανικού εμπορίου για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στον πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στον πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρήση μουσικής.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε διοργανωτή κοινωνικής εκδήλωσης για υπεράριθμους παριστάμενους, χρήση μουσικής και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500€ (5x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανικού εμπορίου για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 300€ σε πολίτη καθώς εισήλθε σε υποκατάστημα τραπέζης χωρίς μάσκα, δηλώνοντας αρνητής της νόσου.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο 1.500€ και σχηματισμό δικογραφίας κατά του Δήμου Λεβαδέων για διασκεδαση ορθίων σε πολιτιστική εκδήλωση (συναυλία).

Περιφέρεια Ηπείρου

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση τριών (3) πελατών εντός του καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στους πελάτες επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ (3x300€).

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ (3x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση των επιτρεπόμενων αποστάσεων μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων καθώς και για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.400€ (18x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λιανικού εμπορίου για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, έναν ιδιοκτήτη και πελάτες.

Περιφέρεια Κρήτης

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στον πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμπολιασμού ή νόσησης. Στον πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και χρήση μουσικής.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε διοργανωτή κοινωνικής εκδήλωσης για μη τήρηση των οριζόμενων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900€ (3x300€) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, έναν ιδιοκτήτη και πελάτες.

Επικράτεια

Η ΕΑΔ διενήργησε ελέγχους σε 89 αντικείμενα, καταγράφηκε μια παράβαση και επιβλήθηκε ένα διοικητικό πρόστιμο 300€. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 695 φυσικά πρόσωπα.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ στο πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) και λοιπές προνοικές δομές πραγματοποιήσαν συνολικά ελέγχους σε τρεις ΜΦΗ και μίαΠρονοιακή Δομή, σε Πάτρα και Αττική όπου σε σύνολο 174 εργαζομένων οι 142 διέθεταν έγκυρο πιστοποιητικό (135 εμβολιασμένοι και 7 με πιστοποιητικό νόσησης), ήτοι ποσοστό 81,61%.

Τα πιστοποιητικά των παρόντων ελέγχθηκαν με την εφαρμογή COVID FREE Gr, ενώ του σύνολου των εργαζομένων με επίδειξη εγγράφου στους ΕΕ από τον υπεύθυνο της δομής. 24 εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή και οκτώ ήταν σε νόμιμη άδεια. Δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τέσσερεις συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας από πολίτες.

Το Λιμενικό διενήργησε 87.830 ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν συνολικά πέντε παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.100€.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ