ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Λήγει ο χρόνος για ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Έρχεται η 3η δόση

Κορωνοϊός: Λήγει ο χρόνος για ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Έρχεται η 3η δόση
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ξεπερνά το 55% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να προχωρά -μετά τη σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης αποκλειστικά με mRNA εμβόλια αρχικά σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Όπως έχει ανακοινωθεί, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με τις ακριβείς λεπτομέρειες και ημερομηνίες να ανακοινώνονται αύριο, Δευτέρα, κατά την καθιερωμένη ενημερώση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα.

Παράλληλα, από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών που επιφέρει αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους. Υπενθυμίζεται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Η κυβέρνηση κρίνει ως ικανοποιητική την αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού που διαπιστώνεται μετά τις 16 Αυγούστου καθώς τις τελευταίες ημέρες 8.150 υγειονομικοί προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολίου τους.

Ωστόσο, η εν λόγω κυβερνητική απόφαση έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στις τάξεις των υγειονομικών, ακόμα και σε όσους έχουν εμβολιαστεί λέγοντας ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας.

Ποιοι θα λάβουν με προτεραιότητα ενισχυτική δόση εμβολίου

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνα την τελευταία πενταετία
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Δύο δωρεάν self test για τους ανεμβολίαστους από αύριο

Στη δωρεάν διάθεση δύο self test από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές.

Η περαιτέρω δωρεάν διάθεση των δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας αφορά τις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται, ότι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ