ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Οι σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας

Κορωνοϊός: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Οι σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες με τις αναστολές των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου, τα νέα μέτρα από τις 13 του ίδιου μήνα που επηρεάζουν την καθημερινότητα, τη διασκέδαση και την εργασία, ενώ έντονες είναι οι συζητήσεις και για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους τομείς.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη είπε ότι το 94% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί, γεγονός θετικό καθώς η πίεση στο ΕΣΥ είναι τεράστια με την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων.

Με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως: «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας».

Η κυβέρνηση πάντως κρίνει ως ικανοποιητική την αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού που διαπιστώνεται μετά τις 16 Αυγούστου καθώς τις τελευταίες ημέρες 8.150 υγειονομικοί προγραμμάτισαν την πρώτη δόση του εμβολίου τους.

Επέκταση υποχρεωτικότητας

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια υποχρεωτικότητας αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασμών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μεταξύ αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες ομάδες, όπως σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής στο δημόσιο, ένστολους και εργαζόμενους στην εστίαση, αλλά με ηλικιακά κριτήρια καθώς άτομα ηλικίας άνω των 50- 55 ετών, που είναι επαγγελματικά ενεργά, είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν αν νοσήσουν.

Παπαθανάσης: Είναι σκληρό να χάνουμε ανθρώπους επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί

Την επιδίωξη της κυβέρνησης να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, για χάρη της δημόσιας Υγείας, επανέλαβε, και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο MEGA.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στις αναστολές των υγειονομικών.

«Η πολιτεία πάνω απ’ όλα προστατεύει τη δημόσια υγεία και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ως προς αυτό. Περίπου ένα 10% παραμένει ανεμβολίαστο. Θέλουμε όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Ο χρόνος δόθηκε. Μπορούν να μπουν σήμερα στην πλατφόρμα, να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν ακόμα και σήμερα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε εάν το μέτρο της αναστολής είναι σκληρό, με εκείνον να απαντάει ότι πιο σκληρό είναι να βλέπουμε να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

«Σκληρό είναι να βλέπεις ένα πολίτη να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Αυτό είναι σκληρό, να χάνουμε άτομα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλους τομείς είναι στο τραπέζι, υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

«Προχωράμε, βλέπουμε, αξιολογούμε την κατάσταση κι έπειτα αποφασίζουμε. Το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα».

Τα μέτρα από 13 Σεπτεμβρίου

Πάντως το πακέτο των νέων μέτρων που θα ισχύουν για έξι μήνες, από τις 13 Σεπτεμβρίου. συνοψίζεται στην εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους, αλλά και τον έλεγχο μέσω της υποχρεωτικής διάγνωσης του κορωνοϊού, προκειμένου να απομονώνονται γρήγορα τα νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα:

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τέλος, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Τρίτη δόση εμβολίου

Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση με τις ακριβείς λεπτομέρειες και ημερομηνίες να ανακοινώνονται σήμερα, Δευτέρα, κατά την καθιερωμένη ενημερώση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα.

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνα την τελευταία πενταετία
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Δύο δωρεάν self test για τους ανεμβολίαστους από αύριο

Παράλληλα, στη δωρεάν διάθεση δύο self test από τα φαρμακεία της χώρας, από σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές.

Η περαιτέρω δωρεάν διάθεση των δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας αφορά τις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται, ότι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ