ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Κόρινθο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Κόρινθο: Τι λένε οι σεισμολόγοι
ΙΝΤΙΜΕ

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αναστάτωσε τους κατοίκους της Κορίνθου όπου ήταν το επίκεντρο, αλλά και της Αττικής όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, κυρίως λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Πράγματι, οι σεισμολόγοι έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για επιφανειακό σεισμό καθώς το εστιακό του βάθος ήταν μόλις πέντε χλ.μ και δεν απέκλειαν μετασεισμούς, όπως και έγινε, αφού μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό, είχαν σημειωθεί 4 ασθενείς μετασεισμοί έντασης έως 2,9 Ρίχτερ.

Χουλιάρας: Επιφανειακή σεισμική δόνηση

Συγκεκριμένα ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, μετά την εκδήλωση του σεισμού, έγραψε στον λογαριασμό του στο facebοok:

«Επιφανειακή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.1 Ρίχτερ κατεγράφη στις 12:06 μετά τα μεσάνυχτα. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. ΑΝΑ της πόλης της Κορίνθου σε εστιακό βαθος 14,5».

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα με νεότερη ανάρτησή του δίχνει τον σεισμό στην Κόρινθο, μέσα από το νέο σύστημα αυτόματης επίλυσης εστιακού μηχανισμού που αναπτύχθηκε στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο:

Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Αττική ο σεισμός

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σχετικά με τον σεισμό στην Κόρινθο:

«ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ! Στις 12.06, επιφανειακός, προκαταρκτικό μέγεθος 4,2 και επίκεντρο περίπου 20 χλμ ανατολικά της Κορίνθου (επίλυση από Παν/μιο Αθηνών). Αισθητός και στην Αττική».


Η σεισμική δόνηση των 4,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε 19 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Κορίνθου, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Αγίων Θεοδώρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ