ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Ώρα μηδέν» για τους υγειονομικούς - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κενά

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Ώρα μηδέν» για τους υγειονομικούς - Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κενά
AP Photo

Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Δεδομένου, δε, ότι έχει διαμηνυθεί σε κάθε τόνο πως ο νόμος θα εφαρμοστεί, από 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι αναστολές σύμβασης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν έστω και την τελευταία στιγμή στα εμβολιαστικά κέντρα, μετά την αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι περί τις 10.000 - 15.000 υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πάτρα, όπου στα τρία νοσοκομεία της πόλης υπολογίζονται σε 680 οι υγειονομικοί που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν (εξ αυτών, 60 είναι γιατροί, 430 νοσηλευτές, και περίπου 190 διοικητικοί) κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα έως ότου καλυφθούν τα κενά από τις αναστολές σύμβασης.

Παράλληλα, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 150 άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, ενώ στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε 120.

Την ίδια ώρα, από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης από τους 1.425 εργαζόμενους λιγότεροι από 50 παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων.

Πάντως, οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα δουν τις πόρτες των νοσοκομείων κλειστές από το πρωί της Τετάρτης, ενώ θα πρέπει να επιστρέψουν την προκαταβολή 15θημέρου του μισθού τους, καθώς θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς.

Επιπλέον, όπως έχει καταστήσει σαφές η κυβέρνηση δεν είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα βρίσκονται στις ίδιες θέσεις και υπηρεσίες κατά την επιστροφή στην εργασία τους, καθώς οι ανάγκες στο υγειονομικό σύστημα ενδεχομένως να έχουν μεταβληθεί.

«Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί», δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά

Από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού προς κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες, ενώ επίκειται η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης που θα περιλαμβάνει αναλυτικό οδηγό για τη διαδικασία.

Κατά την πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε διαβεβαιώσει ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο.

Επ' αυτού είχε αναφέρει ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών, εργαζόμενους και όλα τα στελέχη, και «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται».

Είχε επισημάνει, δε, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο, ενώ επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι σε αναστολή όλων των κανονικών αδειών των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Η ανάκληση των αδειών αφορά το προσωπικό που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «το πρώτο 15μερο Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμο για την διαχείριση της πανδημίας, καθώς επιστρέφουν οι πολίτες από τις διακοπές τους και ανοίγουν οι δραστηριότητες στην κοινωνία. Όπως έχει αναφερθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ανά πάσα στιγμή το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid-19».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ