ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Όχι» από το ΣτΕ στα αιτήματα υγειονομικών κατά της αναστολής εργασίας

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Όχι» από το ΣτΕ στα αιτήματα υγειονομικών κατά της αναστολής εργασίας
AP Photo

Νέο «όχι» είπε το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας στα αιτήματα υγειονομικών για έκδοση αναστολής επί της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και εφόσον δεν εμβολιαστούν τίθενται σε αναστολή εργασίας, από σήμερα, άνευ αποδοχών.

Ειδικότερα, με τα αιτήματά τους νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων ανά την Ελλάδα ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για «πάγωμα» των αναστολών εργασίας.

Ωστόσο, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε τα αιτήματα.

Παράλληλα, το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση προσωρινής διαταγής για αναστολή της απόφασης που προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προς το παρόν εκκρεμεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κυρία Μαρία-Μαγδαλινή Τσίπρα εκτίθεται, ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Από σήμερα σε ισχύ η αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς

Να σημειωθεί ότι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου ξεκίνησε, η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα βρουν κλειστές τις πόρτες του ΕΣΥ, καθώς η σύμβαση εργασίας του θα τεθεί σε αναστολή, θα πρέπει να επιστρέψουν το 15ήμερό τους, ενώ όταν επιστρέψουν ενδεχομένως να μετακινηθούν σε άλλη θέση.

Μία συνθήκη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, που ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στη λειτουργία του ΕΣΥ, ειδικά τώρα, που εισερχόμαστε στο φθινόπωρο και όπως όλα δείχνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και άρα οι ανάγκες σε προσωπικό και σε ΜΕΘ είναι πραγματικά μεγάλες.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, τόνισε πριν δύο ημέρες ο τέως -πλέον- αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο νέος υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Είναι βέβαιο ότι δεν συμφέρει σε κανέναν η αναστολή, ούτε στο σύστημα Υγείας, ούτε στους ασθενείς και φυσικά ούτε στους ίδιους τους υγειονομικούς. Κανείς δεν περισσεύει και είναι όλοι πολύτιμοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα θεσμικά όργανα των νοσηλευτών, εκτιμάται ότι γύρω στους 10.000 με 15.000 υγειονομικούς παραμένουν σήμερα ανεμβολίαστοι, οκτώ και πλέον μήνες από την έναρξη του εμβολιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ