ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Αγγίζουν» τις 6.000 οι αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς

Κορωνοϊός: «Αγγίζουν» τις 6.000 οι αναστολές εργασίας σε υγειονομικούς
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Με κινητοποιήσεις υποδέχτηκαν οι υγειονομικοί το μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό αλλά ενάντια στην «τιμωρητικού χαρακτήρα» κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, προειδοποιώντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια κενά και λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα υγείας. 

Μάλιστα επαναφέρουν τα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, άμεση επανέναρξη λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρών και των χειρουργείων, εξασφάλιση δωρεάν μαζικού εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ορισμό της COVID ως επαγγελματικής ασθένειας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση ωστόσο παραμένει ανυποχώρητη στη θέση της και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσοι δεν καταθέσουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή. Όπως έχει καταστήσει σαφές, η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών σε αναστολή στις ίδιες θέσεις είναι αβέβαιη, καθώς οι ανάγκες στο ΕΣΥ ενδεχομένως να έχουν μεταβληθεί.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας.

«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 10.000.

Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού

Ενεργοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους εδώ:

https://loipoepikouriko.moh.gov.gr/Home.aspx

Οι φορείς το προσωπικό των οποίων υπόκειται στην υποχρέωση εμβολιασμού, δύνανται να προσλαμβάνουν παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, μέσω των ηλεκτρονικών καταλόγων του λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού.

Το εν λόγω προσωπικό συνάπτει τρίμηνη σύμβασης εργασίας με τον φορέα στον οποίο τοποθετείται, η οποία δύναται να παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν διαγράφεται από τους τηρούμενους καταλόγους, αλλά διατηρεί τη σειρά κατάταξής του σε αυτούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ