ΕΛΛΑΔΑ

Εικονικοί εμβολιασμοί: Έρευνα για ενδεχόμενο κυκλώματος - Στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες πιστοποιητικά

Εικονικοί εμβολιασμοί: Έρευνα για ενδεχόμενο κυκλώματος - Στο «μικροσκόπιο» χιλιάδες πιστοποιητικά
(φωτ. αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, στην Καρδίτσα. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κύκλωμα έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν καταχωρηθεί 40.000 εμβολιασμοί, την ώρα που οι κάτοικοι στην κοινότητα δεν ξεπερνούν τις 6.000.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η έρευνα που πραγματοποιείται κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο στοιχείο που θέλουν να εξακριβώσουν οι Αρχές είναι ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς του συστήματος εμβολιασμού η διοικητική υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Εκτιμάται ότι υπήρχε ένας ή πολλοί συνεργοί, αφού οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η ίδια δεν θα μπορούσε να έχει σπάσει μόνη της τους κωδικούς και να μπαίνει στο σύστημα.

Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σκέλος της έρευνας έχει να κάνει με το αν η υπάλληλος δρούσε με οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκείνη παραχώρησε ήταν πολλά. Μάλιστα αναμένεται σε βάθος χρόνου να προκύψουν κι άλλα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις μέσα στον μήνα Αύγουστο.

40.000 εμβολιασμοί σε κοινότητα 6.000 κατοίκων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η εισαγγελική έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού. Παράλληλα, η έρευνα πρόκειται να «ανοίξει» και ως προς την κατεύθυνση του αριθμού των ατόμων που έλαβαν τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί ενώ οι κάτοικοι της κοινότητας δεν ξεπερνούν τις 6.000.

Φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα επιπλέον εμβόλια έγιναν σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα από την περιοχή καταγωγής της υπαλλήλου. Έτσι, οι έρευνες εστιάζονται στη συγκεκριμένη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά εντοπίστηκαν να περισσεύουν δύο δόσεις εμβολίου, και φαίνεται πως ήταν το στοιχείο που πρόδωσε την διοικητική υπάλληλο που μετά τις αποκαλύψεις τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η έρευνα προχώρησε στις βεβαιώσεις εμβολιασμού και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σφραγίδα γιατρού, οπότε κινήθηκαν οι διαδικασίες. Ειδοποιήθηκε η διοίκηση του Κέντρου Υγείας και στη συνέχεια η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ.

Ποινικές διώξεις και κατά των εικονικά εμβολιασθέντων

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις διάδοσης του κορωνοϊού. Θα μπορεί να γίνει έτσι άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους εικονικά εμβολιασθέντες έχουν δώσει χρήματα προκύπτει οικονομική συναλλαγή. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες.

Τη Δευτέρα ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης θα καταθέσει τα πρώτα στοιχεία στον εισαγγελέα Καρδίτσας. Σημειώνεται όμως ότι θα κάνει και μηνύσεις στα δεκάδες άτομα που γνώριζαν ότι έχουν πλαστό πιστοποιητικό και κυκλοφορούσαν με αυτό.

Έρευνα και για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης ή rapid test

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εμβολιασμού, σε μια περίοδο που το πρόγραμμα παρουσιάζει επιβράδυνση, χωρίς να έχει κτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Έτσι, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις Υγειονομικές Περιφέρειες για τον εντοπισμό ενδεχομένως και άλλων περιπτώσεων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και πιστοποιητικά νόσησης για το ενδεχόμενο να είναι ψευδή.

Εκτός από τους εικονικούς εμβολιασμούς, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εργαστηριακών τεστ, rapid ή PCR.

«Ασκείται πίεση στους γιατρούς για να εκδίδονται πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμών και υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που εξελίσσεται, που έχει να κάνει με τα πλαστά rapid test» ανέφερε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Αυστηροποίηση νομοθετικού πλαισίου

Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εικονικούς εμβολιασμούς προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τα περιστατικά έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού στο εμβολιαστικό κέντρο Παλαμά στην Καρδίτσα.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά δήλωσε ότι «έρχεται ειδικός νόμος για τους μαϊμού εμβολιασμούς».

Ο υπουργός Υγείας παρενέβη άμεσα στην υπόθεση, ζητώντας διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά και ενημέρωση του εισαγγελέα.

«Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ