ΕΛΛΑΔΑ

«Πέρασμα στην αθανασία»: Προτομή και οδός με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα

«Πέρασμα στην αθανασία»: Προτομή και οδός με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη χώρα για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη AP Photo/Yorgos Karahalis

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, έκανε δεκτή την εισήγηση του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε οδό της Αθήνας και να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την δημιουργία προτομής του που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα, Κυριακή, αναφέρεται επίσης ότι θα φιλοξενηθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, δωρεάν τιμής ένεκεν στις εγκαταστάσεις του Α' κοιμητηρίου μέχρι και να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες.

Αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος Αθηναίων πρόκειται να παραστούν στην κηδεία του σπουδαίου μουσουργού.

Κατά την εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Κώστας Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις κύριε πρόεδρε, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει ότι 'σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο'. Ήταν η Ακρόπολη που έβλεπε μέσα από το σπίτι του. Αυτός ήταν ο Μίκης της Αθήνας, ο Μίκης της Ελλάδας, ο παγκόσμιος Μ.Θεοδωράκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε ως ελάχιστο φόρο στον σπουδαίο Ελληνα τη μετονομασία οδού σε 'Μίκη Θεοδωράκη' και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης, για να σηματοδοτήσει το πέρασμά του στην αθανασία».

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη πρόκειται να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από αύριο, Δευτέρα, και για τρεις ημέρες, ενώ η ταφή του θα γίνει οριστικά πλέον στον Γαλατά Χανίων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ