ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του - Στα Χανιά η ταφή

Μίκης Θεοδωράκης: Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του - Στα Χανιά η ταφή
AP Photo/Nikolas Giakoumidis

Φόρο τιμής αποδίδουν οι Έλληνες από σήμερα, Δευτέρα και για τρεις ημέρες στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη καθώς εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του.

Το λαϊκό προσκύνημα για τον μεγάλο συνθέτη, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί (η πρώτη ημέρα) στις 7 το απόγευμα.

Θα συνεχιστεί την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.).

Θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων, όπου και τελικώς θα ταφεί μετά τη λύση της σχετικής ενδοοικογενειακής διένεξης.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του χωριού και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στις εγκαταστάσεις του Α' κοιμητηρίου μέχρι να γίνει η ταφή του, σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του.

Σημειώνεται πως σήμερα θα συζητηθούν τυπικά τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ενταφιασμό του τεράστιου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο γιος του, Γιώργος, επιβεβαίωσε ήδη ότι η οικογένειά του θα σεβαστεί την επιθυμία του πατέρα του, δηλαδή να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

«Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» αναφέρει με νόημα σε ανάρτησή του στο facebook.

Σε αντίστοιχη δήλωση μέσω facebook προχώρησε το Σάββατο και ο εγγονός του, Άγγελος, γράφοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος διένυσε την πορεία του κι της έδωσε και κατάληξη Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί κι εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Στην κηδεία θα παρευρίσκεται και η μοναχοκόρη του αξέχαστου δημιουργού, Μαργαρίτα καθώς, όπως φαίνεται, πείστηκε να συναινέσει στην τελευταία επιθυμία του πατέρα της.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη επιθυμούσε να γίνει ο ενταφιασμός του πατέρα της στο Βραχάτι Κορινθίας, τονίζοντας πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύει στα Χανιά και να φροντίζει τον τάφο του, ενώ σε πρόσφατη ανάρτησή της επέμενε στη θέση της αναφορικά με τον τόπο ενταφιασμού.

Το απόγευμα της Παρασκευής εξάλλου δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του προς τον τότε δήμαρχο Χανίων με την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ