ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Λέρου στο CNN Greece: Δίκαια τα αιτήματα των ψαράδων που κατέλαβαν το δημαρχείο

Δήμαρχος Λέρου στο CNN Greece: Δίκαια τα αιτήματα των ψαράδων που κατέλαβαν το δημαρχείο
Pixabay

Μέλη του Αγροτικού Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Λέρου κατέλαβαν το πρωί της Δευτέρας το κτήριο του δημαρχείου στο νησί, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι Τούρκοι ψαράδες δραστηριοποιούνται παράνομα και προκλητικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι Έλληνες αλιείς εμφανίζονται οργισμένοι για το γεγονός ότι αν και για τους ίδιους απαγορεύεται η αλίευση, το ίδιο δεν ισχύει και για τους Τούρκους, οι οποίοι ψαρεύουν ανενόχλητοι ακόμη και σε πολύ κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Λέρου. Διαμαρτύρονται επίσης με αυτόν τον τρόπο για την κατάργηση της βιντζότρατας.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι Έλληνες ψαράδες να ξαναρχίσουν για τέσσερις μήνες το ψάρεμα με τη βιντζότρατα.

«Οι Τούρκοι ψαρεύουν πλησίον των νησιών μας, ενώ στους δικούς μας ψαράδες αυτό απαγορεύεται. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Εμείς στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αίτημα των ψαράδων μας», υπογραμμίζει ο κ. Κόλιας.

«Πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, καθώς πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι», τονίζει ο δήμαρχος Λέρου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέρου, ο δήμος έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, με την οποία αφού ενημερώνει για την κατάληψη που πραγματοποιούν στο Δημαρχείο Λέρου ο Αγροτικός Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Λέρου με αίτημα την χορήγηση άδειας με βάση τις οδηγίες αλίευσης με βιντζότρατα.

Εξάλλου, ο ίδιος επισημαίνει ότι στη Λέρο ο Σύλλογος διαθέτει επτά άδειες, δύο στην Πάτμο, τέσσερις στη Ρόδο, τρεις στην Κάλυμνο, δύο στην Κω, μία στην Αστυπάλαια, μία στην Σάμο μία στους Φούρνους και στο σύνολο τους απασχολούν περίπου 85 οικογένειες.

Πρόεδρος ψαράδων Λέρου: Η ελληνική κυβέρνηση δεν μας δίνει έγκριση να ψαρέψουμε - Δεν υποχωρούμε

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Λέρου Χρήστος Τσακιριός, δήλωσε ότι η κατάληψη του δημαρχείου θα συνεχιστεί μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια, όπως είπε, αιτήματα των ψαράδων του νησιού.

Ο Χρηστός Τσακιριός προειδοποίησε πως αν η ελληνική πολιτεία δεν ενσκήψει στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, τότε οι Έλληνες ψαράδες θα βάλουν στα σκάφη τους τουρκικές σημαίες, ούτως ώστε να συνεχίσουν κι εκείνοι να ψαρεύουν ανενόχλητοι στην περιοχή, όπως και οι Τούρκοι αλιείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ