ΕΛΛΑΔΑ

Εικονικοί εμβολιασμοί: Εισαγγελέας ανοίγει τον φάκελο των πλαστών πιστοποιητικών της Καρδίτσας

Εικονικοί εμβολιασμοί: Εισαγγελέας ανοίγει τον φάκελο των πλαστών πιστοποιητικών της Καρδίτσας
(φωτ. αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ

Εισαγγελέας θα διερευνήσει την υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών και συγκεκριμένα την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για τα πλαστά πιστοποιητικά covid στο Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα.

Με διαταγή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καρδίτσας θα ερευνήσει τη διάπραξη αδικημάτων από όσους εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αλλά και από εκείνους που τα κατέχουν.

Την εισαγγελική έρευνα επιβεβαίωσε και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών. Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών Καρδίτσας βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία αναμένεται να κλείσει σύντομα, ενώ έχει διαταχθεί και εισαγγελική έρευνα.

«Μιλάμε για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που φέρεται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή κι άλλων ατόμων στη διαδικασία αυτή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη ενέργεια εικονικών εμβολιασμών», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στην Επιχείρηση "Ελευθερία" που καθιστούν δύσκολη έως εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει. Είναι μια έκνομη διοικητική πράξη αυτή που συνέβη, η οποία επισύρει ποινικές αλλά και διοικητικές ευθύνες, ενώ μετά στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

Νωρίτερα το πρωί, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, κατέθεσε στον εισαγγελέα όσα στοιχεία είχε στην κατοχή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος που φέρεται ως η δράστης της υπόθεσης βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στο συγκεκριμένο κέντρο και εξετάζεται εάν είχε συνεργούς. Όπως φέρεται να είπε ο κ. Σερέτης, από τον Ιανουάριο έχουν εμβολιαστεί 31.500 άτομα και από περιοχές εκτός του νομού Καρδίτσας και όχι μόνο από την κωμόπολη των 6.000 κατοίκων. Μάλιστα μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις. Σημειώνεται, ότι η υπάλληλος έχει παραδεχτεί την ενοχή της και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική εξέταση.

Ερευνάται το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος

Στο μεταξύ, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κύκλωμα έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν καταχωρηθεί 40.000 εμβολιασμοί, την ώρα που οι κάτοικοι στην κοινότητα δεν ξεπερνούν τις 6.000.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η έρευνα που πραγματοποιείται κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο στοιχείο που θέλουν να εξακριβώσουν οι Αρχές είναι ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς του συστήματος εμβολιασμού η διοικητική υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Εκτιμάται ότι υπήρχε ένας ή πολλοί συνεργοί, αφού οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η ίδια δεν θα μπορούσε να έχει σπάσει μόνη της τους κωδικούς και να μπαίνει στο σύστημα.

Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σκέλος της έρευνας έχει να κάνει με το αν η υπάλληλος δρούσε με οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκείνη παραχώρησε ήταν πολλά. Μάλιστα αναμένεται σε βάθος χρόνου να προκύψουν κι άλλα. Ήδη έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις μέσα στον μήνα Αύγουστο.

40.000 εμβολιασμοί σε κοινότητα 6.000 κατοίκων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η εισαγγελική έρευνα εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού. Παράλληλα, η έρευνα πρόκειται να «ανοίξει» και ως προς την κατεύθυνση του αριθμού των ατόμων που έλαβαν τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί ενώ οι κάτοικοι της κοινότητας δεν ξεπερνούν τις 6.000.

Φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα επιπλέον εμβόλια έγιναν σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα από την περιοχή καταγωγής της υπαλλήλου. Έτσι, οι έρευνες εστιάζονται στη συγκεκριμένη πόλη της Βόρειας Ελλάδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υγείας Παλαμά εντοπίστηκαν να περισσεύουν δύο δόσεις εμβολίου, και φαίνεται πως ήταν το στοιχείο που πρόδωσε την διοικητική υπάλληλο που μετά τις αποκαλύψεις τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η έρευνα προχώρησε στις βεβαιώσεις εμβολιασμού και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σφραγίδα γιατρού, οπότε κινήθηκαν οι διαδικασίες. Ειδοποιήθηκε η διοίκηση του Κέντρου Υγείας και στη συνέχεια η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με βάση τις διατάξεις διάδοσης του κορωνοϊού. Θα μπορεί να γίνει έτσι άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθούν αδικαιολόγητες εισροές χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων και αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους εικονικά εμβολιασθέντες έχουν δώσει χρήματα προκύπτει οικονομική συναλλαγή. Δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και στους εικονικά εμβολιασθέντες.

Έρευνα και για ψευδή πιστοποιητικά νόσησης ή rapid test

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εμβολιασμού, σε μια περίοδο που το πρόγραμμα παρουσιάζει επιβράδυνση, χωρίς να έχει κτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Έτσι, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις Υγειονομικές Περιφέρειες για τον εντοπισμό ενδεχομένως και άλλων περιπτώσεων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και πιστοποιητικά νόσησης για το ενδεχόμενο να είναι ψευδή.

Εκτός από τους εικονικούς εμβολιασμούς, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων εργαστηριακών τεστ, rapid ή PCR.

«Ασκείται πίεση στους γιατρούς για να εκδίδονται πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμών και υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που εξελίσσεται, που έχει να κάνει με τα πλαστά rapid test» ανέφερε η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Αυστηροποίηση νομοθετικού πλαισίου

Αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εικονικούς εμβολιασμούς προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τα περιστατικά έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού στο εμβολιαστικό κέντρο Παλαμά στην Καρδίτσα.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά δήλωσε ότι «έρχεται ειδικός νόμος για τους μαϊμού εμβολιασμούς».

Ο υπουργός Υγείας παρενέβη άμεσα στην υπόθεση, ζητώντας διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά και ενημέρωση του εισαγγελέα.

«Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ