ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «πλαστά πιστοποιητικά»: Σαρωτικοί έλεγχοι και εξαντλητικά πρόστιμα για τους αρνητές

Επιχείρηση «πλαστά πιστοποιητικά»: Σαρωτικοί έλεγχοι και εξαντλητικά πρόστιμα για τους αρνητές

Συνεχείς ελέγχους για το ενδεχόμενο εντοπισμού περισσότερων πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης πυροδοτεί η υπόθεση με το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αφήσει τους αρνητές του κορωνοϊού και των εμβολίων να δρουν ανενόχλητοι. 

Το έναυσμα για το μπαράζ ελέγχων ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά την υπόθεση με το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, στέλνοντας το μήνυμα προς τους παραβάτες ότι η διαδρομή που τους περιμένει είναι «εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για τα περιστατικά που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ικαρία, Μεσολόγγι κ.α.) και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «όλα θα έρθουν στο φως».

«Τα 'μαϊμού' πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών, σημείωσε ο κ. Μπίνης.

Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στα περιστατικά των πλαστών πιστοποιητικών και από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του για την τροπολογία αυστηροποίησης του πλαισίου για περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών λέγοντας ότι «δυστυχώς, προέκυψε ότι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και υγειονομικοί και περιπτώσεις από άλλες ΥΠΕ. Ενημέρωσα τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ να κάνει την ΕΔΕ και παράλληλα να αναστείλει τα καθήκοντά τους, διότι χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο κάποιοι υγειονομικοί, προκειμένου να φαίνονται εμβολιασμένοι ώστε να μην τεθούν σε αναστολή και αυτό έχει σχέση και με την τροπολογία».

Πλαστά πιστοποιητικά και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη φέρεται να έχουν εντοπιστεί τέσσερα άτομα που πήραν «μαϊμού»-πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια διοικητική υπάλληλο στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη αλλά και τρεις νοσηλεύτριες που παραδέχθηκαν ότι πήραν πλαστά πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Ειδικά, δε, η διοικητική υπάλληλος του «Γ. Γεννηματάς» φέρεται να έχει συγγενική σχέση με την διοικητική υπάλληλο στην Καρδίτσα, η οποία έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης λόγω της παράνομης δράσης της.

Για τους τέσσερις εργαζομένους διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε χτεσινή ομιλία του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ ζητώντας να διαταχθεί η ΕΔΕ και να ανασταλλούν τα καθήκοντά τους.

Έρευνα και στο Μεσολόγγι για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ελεγκτές της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου ερευνούν καταγγελία για χορήγηση πλαστού πιστοποιητικού νόσησης σε γυναίκα γιατρό από το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το πλαστό πιστοποιητικό νόσησης εκδόθηκε από συνάδελφό της στα εξωτερικά ιατρεία η οποία φέρεται να πήρε δείγμα από ασθενή με κορονοϊό για να το καταγράψει ως δικό της ώστε να της χορηγηθεί το σχετικό πλαστό πιστοποιητικό.

Οι πληροφορίες μιλούν ακόμα για «παρακλάδια» κυκλωμάτων έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης σε Αιτωλοακαρνανία και Κρήτη.

Έρευνες για εμπλεκόμενους και στην Κοζάνη

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο ThessToday τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και στην Κοζάνη, καθώς φέρεται τρεις εργαζόμενοι να μπλέκονται επίσης στο υγειονομικό σκάνδαλο.

«Είναι εύκολο να βρουν τα ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού, γιατί τα ιστορικά που κρατούν οι γιατροί είναι ανυπόγραφα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, συμπληρώνοντας πως η ΕΔΕ στην Καρδίτσα για υπάλληλο που μοίρασε συγγενείς και φίλους 33 ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού, έχει ολοκληρωθεί.

Στο μικροσκόπιο ύποπτα πιστοποιητικά από τη Βουλγαρία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, ερευνώνται καταγγελίες στη Βόρεια Ελλάδα για το ενδεχόμενο πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, εισαγόμενων από τη Βουλγαρία.

Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία θεωρούνται ύποπτα και συνεπώς, τίθενται στο «στρόχαστρο» των ελέγχων, εν μέσω του γενικού προβληματισμού που επικρατεί σχετικά με τις διαστάσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Ήδη, η διοικητική υπάλληλος που, όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται πίσω από την υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Καρδίτσα έχει τεθεί πλέον σε αναστολή εργασίας για ένα μήνα. Παράλληλα το πόρισμα της ΕΔΕ θα κατατεθεί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ την Πέμπτη στην εισαγγελία Καρδίτσας, που έχει άλλωστε αναλάβει να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά από εντολή του Προϊσταμένου Εφετών Λάρισας.

«Μαϊμού» τεστ στη Σαντορίνη

Mια ακόμη υπόθεση που διερευνάται είναι από τη Σαντορίνη. Όπως μετέδωσε το Mega, γιατρός στο νοσοκομείο Θήρας, καταγγέλλει ότι έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ανθρώπων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, ούτε τα δείγματά τους έχουν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα.

«Ψάχνω λαμόγια γιατρούς να μου δώσουν πλαστά πιστοποιητικά»

Τον προβληματισμό επιτείνει μαρτυρία γυναίκας στον ΣΚΑΪ η οποία παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ λέγοντας χαρακτηριστικά οτι «δεν πρόκειται να εμβολιαστώ με την καμία και θα ψάχνω να βρω λαμόγια γιατρούς για να μου δώσουν πλαστά πιστοποιητικά»

Στη συνέχεια είπε μάλιστα: «Έχω σκεφτεί να πάρω ένα θετικό τεστ για να μην εμβολιαστώ, αλλά ο γιατρός δεν το δέχτηκε. Έχω σκεφτεί να κάνω και ψεύτικο πιστοποιητικό. Έχω σκεφτεί να πω στο γιατρό να μη μου βάλει τη βελόνα και να πετάξει έξω το υγρό. Τους έχω προτείνει να τους πληρώσω τόσο, όσο μπορώ. Τους παίρνω τηλέφωνο και τους λέω πόσα θέλεις, αλλά φοβούνται και δεν το κάνουν.»

Η ίδια ισχυρίστηκε πως οι εμβολιασμένοι είναι πιο επικίνδυνοι γιατί μπορούν να κολλήσουν τους ανεμβολίαστους. Στην παρατήρηση, δε, της ρεπόρτερ περί παρανομίας απάντησε: «Δεν πειράζει. Στην π*** απαντάς με π***.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ