ΕΛΛΑΔΑ

Πλαστά πιστοποιητικά: Νέες δικλείδες ασφαλείας έναντι παραβάσεων από ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Πλαστά πιστοποιητικά: Νέες δικλείδες ασφαλείας έναντι παραβάσεων από ανεμβολίαστους υγειονομικούς
AP Photo

Με στόχο να «στεγανοποιηθεί» το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τυχόν προσπάθειες διεμβολισμού της ασφάλειας που οφείλει να προσφέρει στις ευάλωτες ομάδες πολιτών που νοσηλεύονται, κυβέρνηση και ειδικοί προχωρούν στη λήψη νέων μέτρων.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν υγειονομικοί που επιλέγουν να μην εμβολιασθούν αλλά παράλληλα δεν θέλουν να τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για το σκοπό αυτό καταφεύγουν στην προμήθεια πλαστών πιστοποιητικών, είτε εμβολιασμού, είτε νόσησης.

Όπως έχει γίνει σαφές τις τελευταίες ημέρες, μετά το μπαράζ των αποκαλύψεων για τα πλαστά πιστοποιητικά και τους εικονικούς εμβολιασμούς, είναι σαφώς πιο εύκολο να προμηθευθεί κάποιος ένα πλαστό αποτέλεσμα θετικού εργαστηριακού τεστ, από ότι ένα ψευδές πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στην περίπτωση, δε, ενός ανεμβολίαστου υγειονομικού, το πλαστό πιστοποιητικό νόσησης «μεταφράζεται» σε εξάμηνη παράταση εργασίας.

Προκειμένου να μην υπονομευθεί μέσω πλαστών πιστοποιητικών νόσησης αρνητών, ο στόχος για τον οποίο επιβλήθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, η κυβέρνηση αναζητά αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να απαιτείται και δεύτερο θετικό τεστ κορωνοϊού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το δεύτερο τεστ θα γίνεται σε δημόσια δομή του συστήματος Υγείας ανεξάρτητα από το πού έχει γίνει το πρώτο.

Τα 8 σενάρια διασταύρωσης και η αρχή των 4 ματιών

Την ίδια ώρα, «δίχτυ» ελέγχων για τον εντοπισμό παρόμοιων περιστατικών έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών στα «πρότυπα» του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας απλώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, σε συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για εκτεταμένους ελέγχους.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ κάθε μέρα χρησιμοποιούνται 8 σενάρια διασταύρωσης με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης που συνεχώς επικαιροποιούνται.

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ανάψει η φωτιά και να επεκταθεί. Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως 8 σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Ένας δεύτερος μηχανισμός εντοπισμού παραβάσεων, σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, είναι ο έλεγχος των καταχωρήσεων εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ ή ο έλεγχος για τυχόν απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται αρχή των 4 ματιών, είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς διαπιστώνονται οι απάτες ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είπε ότι αυτό συμβαίνει συνήθως από μια καταγγελία ή ένα λάθος. Ειδικά για την περίπτωση του Παλαμά στην Καρδίτσα εξήγησε ότι «έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο».

«Εισαγγελέας, πειθαρχικό, διαθεσιμότητα»

Το έναυσμα για το μπαράζ ελέγχων έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά την υπόθεση με το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, στέλνοντας το μήνυμα προς τους παραβάτες ότι η διαδρομή που τους περιμένει είναι «εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για τα περιστατικά που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ικαρία, Μεσολόγγι κ.α.) και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «όλα θα έρθουν στο φως».

«Τα 'μαϊμού' πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός.

Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο Άγγελος Μπίνης.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στα περιστατικά των πλαστών πιστοποιητικών και από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του για την τροπολογία αυστηροποίησης του πλαισίου για περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών λέγοντας ότι «δυστυχώς, προέκυψε ότι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και υγειονομικοί και περιπτώσεις από άλλες ΥΠΕ. Ενημέρωσα τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ να κάνει την ΕΔΕ και παράλληλα να αναστείλει τα καθήκοντά τους, διότι χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο κάποιοι υγειονομικοί, προκειμένου να φαίνονται εμβολιασμένοι ώστε να μην τεθούν σε αναστολή και αυτό έχει σχέση και με την τροπολογία».

Πλαστά πιστοποιητικά και στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη φέρεται να έχουν εντοπιστεί τέσσερα άτομα που πήραν «μαϊμού»-πιστοποιητικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια διοικητική υπάλληλο στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη αλλά και τρεις νοσηλεύτριες που παραδέχθηκαν ότι πήραν πλαστά πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας. Ειδικά, δε, η διοικητική υπάλληλος του «Γ. Γεννηματάς» φέρεται να έχει συγγενική σχέση με την διοικητική υπάλληλο στην Καρδίτσα, η οποία έχει παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης λόγω της παράνομης δράσης της.

Για τους τέσσερις εργαζομένους διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε χτεσινή ομιλία του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ ζητώντας να διαταχθεί η ΕΔΕ και να ανασταλλούν τα καθήκοντά τους.

Έρευνα και στο Μεσολόγγι για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ελεγκτές της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου ερευνούν καταγγελία για χορήγηση πλαστού πιστοποιητικού νόσησης σε γυναίκα γιατρό από το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το πλαστό πιστοποιητικό νόσησης εκδόθηκε από συνάδελφό της στα εξωτερικά ιατρεία η οποία φέρεται να πήρε δείγμα από ασθενή με κορονοϊό για να το καταγράψει ως δικό της ώστε να της χορηγηθεί το σχετικό πλαστό πιστοποιητικό.

Οι πληροφορίες μιλούν ακόμα για «παρακλάδια» κυκλωμάτων έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης σε Αιτωλοακαρνανία και Κρήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ