ΕΛΛΑΔΑ

Βορίδης για επίθεση με βιτριόλι: Γιατί η κατηγορούμενη μπορεί να αποφυλακιστεί σε λίγα χρόνια

Βορίδης για επίθεση με βιτριόλι: Γιατί η κατηγορούμενη μπορεί να αποφυλακιστεί σε λίγα χρόνια
INTIME

Για μια συγκλονιστική ποινική υπόθεση, έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου. 

Αναφερόμενος την απόφαση της κατηγορουμένης να μην εμφανιστεί την Τετάρτη στο δικαστήριο με την επαγγελματική ιδιότητα του δικηγόρου, τόνισε ότι «συνεκτιμώνται αυτά στα δικαστήρια».

«Ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί, αλλά οι δικαστές συνεκτιμούν αν είσαι παρών ή απών» εξήγησε.

Σημείωσε πως η ποινή για την κατηγορούμενη είναι μικρή, ανώτατη ποινή 15 ετών, γιατί είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, δηλαδή από τα 5 με 6 χρόνια που θα της επιβληθούν έχει εκτίσει 1,5 και μπορεί να βγει σε 4 χρόνια.

«Είναι μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει κάνει ένα πρώτο βήμα η κυβέρνηση σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και για τους όρους της απόλυσης» είπε ο υπουργός.

«Πείτε ότι θα της επιβάλει το δικαστήριο μέγιστη ποινή 15 έτη... Γιατί βγαίνει; Διότι υπάρχει απόφαση η όποια μεσολαβεί και δίνει το δικαίωμα να απολυθεί υπό όρους εφόσον έχει εκτίσει μέρος της ποινής της. Είπαμε, και πρέπει να γίνει αυτό και να αρχίσει να εφαρμόζεται, ότι έκτος από το τυπικό κριτήριο, πόση ποινή έβγαλε στα 5 χρόνια, υπάρχει και δεύτερο ζήτημα, αν για την ποινή πρέπει να υπολογίζουμε τις λεγόμενες ημέρες που εκτίθηκαν ευεργετικά» είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, πρόκειται για τις «διπλές» μέρες, δηλαδή τις μέρες που άμα δουλεύεις τα λεγόμενα μεροκάματα έχουν διπλή έκτιση.

«Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ σου λέει ο νομοθέτης πχ τα 3/5 άρα πόσα είναι τα 3/5 στα 15 είναι τα 9, τα 9 γίνονται με τα μεροκάματα 4,5 (έτη), άρα στα 4,5 αποκτάς δικαιώματα».

«Αυτά είναι που τα κατά τη γνώμη μου πρέπει να δει το σωφρονιστικό σύστημα, το ποινικό σύστημα, πρέπει να δει όχι μόνο την ονομαστική ποινή, αλλά εν τέλει την πραγματική έκτιση» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ