ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιππόκαμπος και η μάσκα: Το φωτογραφικό κλικ από το Στρατώνι Χαλκιδικής που πάει για βραβείο

Ο ιππόκαμπος και η μάσκα: Το φωτογραφικό κλικ από το Στρατώνι Χαλκιδικής που πάει για βραβείο
GR Times

Υποψήφιο για βραβείο θα είναι το φωτογραφικό κλικ του φωτογράφου, Νικόλα Σαμαρά ο οποίος στο Στρατώνι Χαλκιδικής απαθανάτισε έναν ιππόκαμπο να έχει πιάσει μια ιατρική μάσκα.

«Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω.

Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο φωτογράφος.

Στρατώνι: Η μόνη αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα

H λήψη χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2020 με τον Θεσσαλονικιό φωτογράφο να εξηγεί γιατί στο Στρατώνι. «Γιατί στον βυθό αυτής της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει. Διότι παρά την ιδιαιτερότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σημείο που χρειάζεται προστασία, είναι και ένα σημείο που δέχεται τεράστια επιβάρυνση. Και από το ψάρεμα και από τα ορυχεία και εσχάτως και από την Covid-19» συμπληρώνει ο Νικόλας Σαμαράς.

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.500 φωτογραφίες

Να σημειωθεί, ότι η φωτογραφία επιλέχθηκε ως φιναλίστ για τα Ocean Photography Awards 2021, ανάμεσα σε 3.500 άλλες και είναι υποψήφια στην κατηγορία Conservation Photographer of the year.

Αν και είναι από τους φωτογράφους που εργάζονται κυρίως στο εξωτερικό, έχοντας ταξιδέψει ήδη σε Ινδονησία, Μαλδίβες, Μπαχάμες και Ερυθρά Θάλασσα, με πάνω από 80 διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, «πηγαίνω αρκετά συχνά στην αποικία στην Στρατώνι και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα σκαριά και ένα βιβλίο που γράφω γι’ αυτήν.

Την παρακολουθώ εδώ και χρόνια και θέλω να μεταδώσω όλα αυτά που έχω δει» σημειώνει στο GRTimes.

Εξάλλου, «ο Ελληνικός βυθός έχει κάτι το…διαφορετικό. Μπορεί να μην διαθέτει την πανδαισία των χρωμάτων που έχουν τα τροπικά μέρη, αλλά έχει μια άγρια ομορφιά που συναρπάζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να βουτήξεις κάπου και να μη βρεις υλικό ή θέμα να φωτογραφίσεις. Είτε αυτό αφορά τη μικροζωή, είτε τα κοράλλια» προσθέτει.

Κάθε χρόνο βλέπω και περισσότερα σκουπίδια

Μιλώντας δε γι’ αυτό που αποκαλούμε σήμερα «περιβαλλοντική κρίση» ή «κλιματική αλλαγή», τα νέα από τον Νικόλα Σαμαρά, δεν είναι ενθαρρυντικά για την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.

«Εγώ βλέπω χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερα σκουπίδια. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως δεν πετάμε σκουπίδια στο σαλόνι μας, έτσι δεν πρέπει να πετάμε και στη θάλασσα.

Ωστόσο, δεν ξέρω. Ο κόσμος δείχνει να αδιαφορεί και το πράγμα πάει όλο και χειρότερα. Κάτι στο οποίο πρέπει να μπει ένα φρένο και άμεσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ