ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Εισαγγελέας Αρείου Πάγου για ανεμβολίαστους συλληφθέντες και κατηγορούμενους

Κορωνοϊός - Εισαγγελέας Αρείου Πάγου για ανεμβολίαστους συλληφθέντες και κατηγορούμενους
INTIME NEWS

«Όχι» στον εξαναγκασμό κατηγορουμένων αρνητών του εμβολίου, να υποβληθούν σε self-test όταν προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά να εφαρμόζεται ο νόμος και να ασκείται η προβλεπόμενη δίωξη για απείθεια και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Με εγκύκλιό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας προς τους εισαγγελείς Eφετών και Πρωτοδικών δίνει κατευθυντήριες γραμμές, για το χειρισμό των μη εμβολιασμένων κατηγορουμένων και συλληφθέντων οι οποίοι προσάγονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθαρίζει ότι στους κατηγορούμενους αρνητές του εμβολίου και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κ.λπ.

Ειδικότερα με την υπ’αριθμ 9/2021 εγκύκλιο του ο κ. Πλιώτας επισημαίνει στους συναδέλφους του εισαγγελείς ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, αλλά επισημαίνει παράλληλα ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα). Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 ΠΚ προβλέπεται φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 ΠΚ, προβλέπεται φυλάκιση έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων έχει την δυνατότητα - λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Τέλος, σημειώνει ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέα ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις υπ΄ αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ