ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι:Κύμα αλληλεγγύης για την Ιωάννα - Η επώνυμη φίλη της που διοργάνωσε crowdfunding

Επίθεση με βιτριόλι:Κύμα αλληλεγγύης για την Ιωάννα - Η επώνυμη φίλη της που διοργάνωσε crowdfunding
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκινεί το παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της εγκληματικής επίθεσης με το βιτριόλι στην Καλλιθέα που αυτή την εβδομάδα συγκλόνισε το πανελλήνιο με την ψυχική της δύναμη

Η παγκόσμια εκστρατεία αγάπης και αλληλεγγύης με το σύνθημα Help Acid Attack Victim Ioanna Paliospirou που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αννίτας Ναθαναήλ για να συγκεντρωθούν χρήματα για τις επεμβάσεις της Ιωάννας, έχει κάνει πάρα πολλές, και πρέπει να κάνει πάρα πολλές ακόμα, έχει ξεπεράσει τους στόχους στην πλατφόρμα συγκέντρωσης χρημάτων gofundme.com.

Η οικονομική συνεισφορά ανθρώπων απ' όλο τον πλανήτη στην Ιωάννα Παλιοσπύρου μέσω της GoFundme είναι συγκινητική, καθώς ο στόχος που είχε τεθεί ήταν 80.000 δολάρια, ενώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σχεδόν 94.000 δολάρια.

Σημειώνεται ότι το πρόσωπό της Ιωάννας έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα σε ποσοστό 94% ενώ σημαντικές είναι οι βλάβες στο λαιμό και τα δύο χέρια της, με συνέπεια να έχει ακόμη μακρύ και δύσκολο δρόμο.

«Θα ακολουθήσουν δεκάδες χειρουργεία. Όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος» είχε αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

Η πολύκροτη δίκη για την επίθεση θα συνεχιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το χρονικό της επίθεσης με το βιτριόλι

Στις 20 Μαΐου του 2020 έγινε γνωστό πως μια 34χρονη στην Καλλιθέα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9:30 το πρωί σε κτήριο στην οδό Θησέως -έναν κεντρικό δρόμο με αρκετή κίνηση- στον χώρο εργασίας της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Μια μαυροφορεμένη γυναίκα είχε στήσει καρτέρι στα σκαλιά που συνδέουν το ισόγειο με το υπόγειο του κτηρίου και ανέμενε το θύμα της να πάει στη δουλειά της για της επιτεθεί.

Μόλις η κοπέλα εμφανίστηκε και κινήθηκε προς το ασανσέρ, τότε η άλλη γυναίκα που πετάχτηκε μπροστά της, της πέταξε το οξύ στο πρόσωπο και τράπηκε σε φυγή.

Η κοπέλα σε κατάσταση σοκ και σφαδάζοντας από τους πόνους βγήκε στον δρόμο καλώντας σε βοήθεια και μπήκε σε διπλανό φαρμακείο όπου τις παρασχέθηκαν Πρώτες Βοήθειες, ενώ τα ρούχα της έλιωναν πάνω στο σώμα της από το οξύ και έτρεχαν αίματα από το μάτι και το πρόσωπό της.

Εκεί φαίνεται πως είπε στην φαρμακοποιό, πως η γυναίκα που της επιτέθηκε, φορούσε χειρουργική μάσκα, δίχως όμως να ειπωθεί κάτι άλλο. Στη συνέχεια, συνάδελφοί της, την μετέφεραν εσπευσμένα με αυτοκίνητο σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το σώμα και το πρόσωπο της άτυχης Ιωάννας υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών μέχρι σήμερα, δεν θα μπορέσει να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Η σύλληψη και τα ευρήματα στο σπίτι της

Επί 22 μέρες, οι Αρχές αναζητούν τη δράστιδα της επίθεσης ενώ είχαν έρθει στη δημοσιότητα και βίντεο – ντοκουμέντα όπου έδειχναν μια γυναίκα να φεύγει βιαστικά από τον τόπο του εγκλήματος και να κατευθύνεται σε ένα ταξί.

Όλες αυτές τις μέρες στο κάδρο των υπόπτων μπαίνουν αρκετές γυναίκες, ενώ παράλληλα εξετάζεται το φιλικό, συγγενικό και επαγγελματικό περιβάλλον της Ιωάννας.

Η αστυνομία δεν άργησε να φτάσει στα ίχνη της υπόπτου.

Στις 11 Ιουνίου, οι εξελίξεις στην υπόθεση διαδέχονται η μία μετά την άλλη. Στην περιοχή του Ζωγράφου, οι αστυνομικοί προχωρούν στην προσαγωγή μίας 35χρονης, έξω από το σπίτι της.

Μετά από έρευνα στο διαμέρισμά της εντοπίζονται ένα σακίδιο, ένα παντελόνι, μια καμπαρντίνα και μια περούκα, τα οποία ταυτίζονται με αυτά που φορούσε η φερόμενη δράστις όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας.

Ακόμη, εντοπίζεται και η τηλεκάρτα, την οποία φέρεται να χρησιμοποιήσει η δράστις για να υλοποιήσει το σχέδιο της, καλώντας στην εταιρία ταξί για να κλείσει ραντεβού και να μπορέσει να διαφύγει από το σημείο μετά την επίθεση.

Σε ηχητικό ντοκουμέντο με την κλήση της φερόμενης δράστιδος σε εταιρεία με ταξί, ακούγεται να ζητά μια μέρα πριν την επίθεση, να την περιμένει ταξί στη λεωφόρο Θησέως.

Καλεί από απόρρητο νούμερο και προθυμοποείται να προπληρώσει τη διαδρομή. Υποστηρίζει ότι έχει προγραμματισμένες συνεντεύξεις για δουλειά και δεν θέλει να καθυστερήσει.

Η προσαγωγή της 35χρονης -τότε- ιδιωτικής υπάλληλου σε δικηγορικό γραφείο, μετατρέπεται σε σύλληψη, το απόγευμα της 11ης Ιουνίου. Οδηγείται στον εισαγγελέα, ο οποίος της ασκεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απείθεια.

Η 35χρονη απαντά ότι τα ρούχα που βρέθηκαν στο σπίτι της είναι συνηθισμένα στην αγορά, ότι την περούκα την είχε προμηθευτεί γιατί δεν της άρεσε η βαφή στα μαλλιά της και ότι την ώρα της επίθεσης στην Καλλιθέα, απουσίαζε από τη δουλειά της γιατί είχε πάει να περιποιηθεί τα νύχια της.

Ωστόσο, τα πειστήρια είναι αδιαμφισβήτητα και το σενάριο για ερωτική αντιζηλία ενισχύεται.

Μάλιστα, όπως αργότερα γνωστό, η δράστις φέρεται να σχεδίαζε και δεύτερη επίθεση κατά της Ιωάννας στο νοσοκομείο.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων ένα χρόνο πριν την επίθεση

Στο «φως» της δημοσιότητας έρχεται ο διάλογος που είχαν οι δυο γυναίκες το 2018, όταν η 35χρονη επικοινώνησε με την Ιωάννα και της ζήτησε να μπλοκάρει στο facebook το αίτημα του φίλου της.

Μάλιστα, της μίλησε πολύ φιλικά και με άνεση χωρίς κανένας να μπορεί να φανταστεί ότι αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να κρύβει τόσο μίσος.

Κατηγορούμενη: Ιωάννακι, καλησπέρα τι κανείς; Sorry για την ενόχληση θέλω να σε ρωτήσω.

Θύμα: Καλησπέρα κοριτσάκι, εννοείται καλέ ότι θες.

Κατηγορούμενη: Ρε συ να σε ρωτήσω τον ξέρεις τον Ν... Συγγνώμη βρε αγάπη μου αλλά υπάρχει λόγος που σε ρωτάω.

Θύμα: Μου έστειλε πριν λίγο αίτημα φιλίας και το δέχτηκα δεν τον γνωρίζω. Παίζει κάτι;

Κατηγορούμενη: Δεν μου αρέσει να είμαι αδιάκριτη αλλά ναι κάτι παίζει και μου έκανε εντύπωση Ιωάννα μου.

Θύμα: Ρε δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας θέλεις να τον διαγράψω ;

Κατηγορούμενη: Σε παρακαλώ όμως μη σου ξεφύγει τίποτα.

Θύμα: Όχι φυσικά εννοείται αυτό.

Κατηγορούμενη: Η ιστορία μου με αυτόν παίζει εδώ και πολύ καιρό, θα τον φτιάξω εγώ.

Θύμα: Ότι θέλεις εσύ.

Κατηγορούμενη: Καταλαβαίνεις πως στο λέω βρε Ιωάννα μου. Με πείραξε.

Θύμα: Τον διαγράφω τώρα μην ανησυχείς καθόλου.

Το περίεργο ιδιόχειρο σημείωμα της 35χρονης

Οι αστυνομικοί βρήκαν και χειρόγραφα της 35χρονης, στο σπίτι της, δίνοντας προσοχή στις περιγραφές που κάνει για κάποιες άλλες γυναίκες

«Μου έχει καρφωθεί ότι έχει άλλη. Φοβάμαι μια μελαχρινή - καστανή, κάτι έχει κάνει. Θα επιστρέψει μια γυναίκα από το παρελθόν του. Προβληματίζομαι παρά πολύ για το μέλλον...», γράφει η δράστις.

Σιωπή 11 μηνών

Η κατηγορουμένη σιώπησε, αρνούμενη να δώσει στην Ανάκριση οποιαδήποτε απάντηση για όσα της καταλογίζονται από σωρεία συντριπτικών στοιχείων. Η σιωπή της 37χρονης τηρήθηκε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλησε να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Ανακρίτρια τον Απρίλιο του 2021, οπότε και σε συμπληρωματική απολογία της ομολόγησε πως επιτέθηκε με βιτριόλι στην Ιωάννα τονίζοντας πως η πρόθεση της δεν ήταν να την σκοτώσει. Ζητώντας συγγνώμη η 37χρονη απέδωσε την αποτρόπαια πράξη της σε εμμονή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλοκή σε σοβαρό προσωπικό της πρόβλημα, το οποίο δεν προσδιόρισε στην Ανακρίτρια.

Η ομολογία της 37χρονης φαίνεται να μην άλλαξε την άποψη των δικαστών που έκριναν την υπόθεση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τον περασμένο Μάιο παρέπεμψε την δράστιδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υιοθετώντας απόλυτα την εισήγηση του Εισαγγελέα που έδωσε τη νομική του απάντηση στην θέση της κατηγορουμένης ότι πρέπει να δικαστεί για σωματική βλάβη: «Ήθελε να την σκοτώσει» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλούμενος πολλά δεδομένα με κυρίαρχο την ποσότητα του υγρού που έριξε η κατηγορουμένη στην Ιωάννα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ