ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας: «Ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητα 800.000 ευρώ»;

ΔΕΘ 2021 - Τσίπρας: «Ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητα 800.000 ευρώ»;
Πρέπει να ορίσουμε ποιοι είναι η μεσαία τάξη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, και υποστήριξε ότι η εξαγγελία για την αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές στις 800.000 αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη και μια μικρή μειοψηφία . INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αιχμές για την πολιτική του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεσαία τάξη άφησε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές για ακίνητες περιουσίες αξίας έως και 800.000 ευρώ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητα 800.000 ευρώ;» για να προσθέσει ότι πρέπει να ορίσουμε ποιοι είναι η μεσαία τάξη.

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων - βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. - θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Δεν το έκανε ποτέ» ανέφερε.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του "πόθεν έσχες" του. Αυτό είναι ανήθικο» τόνισε.

«Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης»

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον εαυτό του γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την συνέτριψε.

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το κόμμα συνέτριψε τη μεσαία τάξη, και να λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ. Είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε σε σκωπτικό ύφος:

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ»;

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη στη θητεία του και δεν ήταν επιλογή του. «Ήταν ανάγκη εθνική, να βγούμε από τα μνημόνια. Μειώσαμε τους φόρους από τον Απρίλιο του 19. Γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια. Τι θα γινόταν στην πανδημία χωρίς τα 37 δισ. που αφήσαμε» συμπλήρωσε.

«Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους»

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων…. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ .

Και προσέθεσε: «Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

«Ευημερούν μόνο οι αριθμοί, όχι οι άνθρωποι»

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ