ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Πλαστά πιστοποιητικά: Ποια ύποπτα στοιχεία έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της έρευνας

Κορωνοϊός - Πλαστά πιστοποιητικά: Ποια ύποπτα στοιχεία έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της έρευνας
AP Photo

Περιπτώσεις εμβολιασμού αλλά ακόμη και νοσηλείας λόγω κορωνοϊού που μοιάζουν ύποπτες, εξετάζουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των Υγειονομικών Περιφερειών και του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της έρευνας για τα πλαστά πιστοποιητικά.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν την αναστολή καθηκόντων, κατέφυγαν στην προμήθεια πλαστών πιστοποιητικών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, στο μικροσκόπιο μπαίνουν αλλαγές ταχυδρομικού κωδικού για κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμού, που συνέβησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν, δηλαδή, είχε ανακοινωθεί το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και είχε γίνει σαφές ότι θα εφαρμοστεί.

Επίσης, εξετάζονται πιστοποιητικά νόσησης με βάση νοσηλείες που όμως δεν συνοδεύονται από τις αντίστοιχες εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το φαινόμενο δεν παρουσιάζει μαζικότητα, υπάρχει όμως γεωγραφική διασπορά.

Στο θέμα των αναστολών, είχε αναφερθεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε αντίστοιχη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ίδια, οι αναστολές είναι λίγες, ενώ ήδη κάποιοι υγειονομικοί προχωρούν σε εμβολιασμό και έτσι αίρεται το καθεστώς αναστολής καθηκόντων. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, προκηρύσσονται το επόμενο διάστημα 4.000 θέσεις νοσηλευτών, ενώ εξάμηνη παράταση θα πάρουν οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ