ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση εμβολίου: Μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε

Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση εμβολίου: Μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού προχώρησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Προχωρά η χορήγηση τρίτης δόσης mRNA εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας καθώς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναμνηστική δόση συστήνεται για τους πολίτες άνω των 60 ετών, όσους φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας και τους υγειονομικούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείς να απαντήσει γιατί πάρθηκαν αποφάσεις για την τρίτη του εμβολίου πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε ότι αυτό δεν κρίθηκε απαραίτητο καθώς έχει ήδη γνωμοδοτήσει σχεδόν στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα.

Όπως σημείωσε, η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορωνοϊό. Ξεκαθάρισε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική αλλά η πρόταση για εμβολιασμό αποτελεί μια ισχυρή σύσταση. «Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία», είπε.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών τόνισε πως ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από εκεί. Σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, «αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου. Όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms. Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι όσοι δεν έχουν δηλώσει στο σύστημα ότι νόσησαν, δεν θα μπορούν να αναγνωριστούν ως νοσήσαντες και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ