ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Δείτε Live την ενημέρωση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων

Υπουργείο Παιδείας: Δείτε Live την ενημέρωση για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων
AP Photo / Andrew Medichini

Σε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι ειδικοί καλούν σε όλους τους τόνους τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους προκειμένου να έχουν αξιόπιστη ασπίδα προστασίας έναντι του ιού.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου απαντούν αυτή την ώρα σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Δείτε σε απ΄ευθείας σύνδεση την ενημέρωση για τον εμβολιασμό παιδιών που πραγματοποιείται στο υπουργείο Παιδείας από την κ. Παπαευαγγέλου και την κ. Θεοδωρίδου:

Προκειμένου, οι γονείς να ενημερωθούν καλύτερα και να κινητοποιηθούν η κυβέρνηση ανέλαβε δύο ακόμη πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα να ενημερώνει αναλυτικά για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό, καθώς και να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκαλούν δισταγμό έναντι του εμβολιασμού. Έτσι, κάθε Τετάρτη θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αναλυτικά τα στοιχεία για τα παιδιά από 4 έως 17 ετών που νοσούν.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία που βασίζεται στη δυνατότητα εμβολιασμού, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας εντός των σχολείων αλλά και στο προαύλιο αλλά και το αυξημένο testing.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά θα εξελίσσεται και η παρέμβαση της κυβέρνησης» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στα μέσα Αυγούστου ένα στα πέντε κρούσματα εντοπιζόνταν σε παιδί, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε ένα στα τέσσερα κρούσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ φαίνεται ότι μετά την έναρξη του σχολικού έτους έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Για ένα στα τρία παιδιά που νοσούν έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Τα στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού παιδιών και εφήβων

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους απηύθυνε εκ νέου χθες από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για την παιδεία, η υπουργός Παιδείας που δέχθηκε κριτική για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι με ποσοστό που ξεπερνά το 82%, ενώ το ποσοστό στους μαθητές λυκείου (15-18 ετών) που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση ανέρχεται στο 35% και στους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου (12-14 ετών) στο 17%. Στα πανεπιστήμια τα ποσοστά είναι πιο υψηλά με το ποσοστό εμβολιασμού στους φοιτητές να αγγίζει το 75,5%. Στο διοικητικό προσωπικό το ποσοστό ανέρχεται στο 87%, ενώ στα μέλη ΔΕΠ ξεπερνά το 91%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ξεπεράσαμε τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. Βάση των ίδιων στοιχείων το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 98.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών και 56.000 παιδιά από 12-14 έτη.

Ειδικότερα:

  • 18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού
  • 15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού
  • 12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμοί.

Κορωνοϊός: Δεκαέξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ