ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Γώγος: Παιδιά το 30% των κρουσμάτων, πιθανή η λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός – Γώγος: Παιδιά το 30% των κρουσμάτων, πιθανή η λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Για την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Εκτιμώντας πως στην επικράτεια η πανδημία είναι σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, με τον συντελεστή θετικότητας να είναι χαμηλός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

«Στη Θεσσαλονίκη, όμως, και γενικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πέφτουν οι καμπύλες, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό» δήλωσε ο κ. Γώγος σε συνέντευξή του στο Mega.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά των κρουσμάτων. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλές φορές πάει παράλληλα η όξυνση της πανδημίας με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων στη βόρεια Ελλάδα, απάντησε ότι «εμείς κοιτάμε την επιδημιολογική καταγραφή και κυρίως τον βαθμό θετικότητας, τη διαθεσιμότητα σε κλίνες και βάζουμε μια περιοχή στο κόκκινο».

«Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη μπει κάποιες περιοχές στο κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες»

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η πανδημία σε αυτή τη φάση δείχνει να «στοχεύει» στα παιδιά «καθώς τα παιδιά αποτελούν τον επίνοσο πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης. Απειλεί και τους 30άρηδες και τους 40άρηδες που είναι ανεμβολίαστοι».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά παιδιά. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες, έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα» σχολίασε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ